Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Jindřichův Hradec » kostel, kaple, synagoga » Kostel Všech svatých - Lutová (kostel)

Kostel Všech svatých - Lutová (kostel) [12144]



Farní kostel Všech svatých se připomíná poprvé v roce 1359, tedy za vlády Karla IV, Univerzitě Karlově je teprve deset let a Amerika ještě nebyla objevena. Okolní bažinatá krajina teprve čeká na pozdější díla slavných rybníkářů.

Z gotické doby se zachovala žulová klenba sakristie s konzolami v podobě lidských obličejů. Svorník je tvořen pětilistou růží, což poukazuje k tehdy v kraji vládnoucímu mocnému Rožmberskému rodu, zřejmě fondátoru stavby. Půvabná „křivost“ klenby nic neubírá na její kráse.

Pozoruhodný gotický sanktuář – výklenek pro přechovávání hostie – je v žule tesaný, umístěný na boční stěně vlevo od oltáře. Je zdoben lucemburskými liliemi. Gotický je ještě také portál vchodu na jižní straně a hojné fresky, které jsou však přetřeny pozdějším nátěrem. Naposledy byly odkryty v roce 1938; tehdy nebylo dost prostředků na jejich restauraci, takže je děkan P. Kraus nechal opět přemalovat. Jedna z fresek znázorňuje Pannu Marii ochranitelku přikrývající pláštěm poutníky.

Kostel byl zcela přestavěn na počátku 17. století, kdy Chlumecké panství připadlo Vilému Slavatovi (onomu místodržícímu, vyhozenému vzbouřenými stavy z okna pražského hradu při druhé pražské defenestraci v roce 1618). Triumfální oblouk nese značně vybledlý štukový Slavatovský erb.

Loď je klenuta valenou klenbou s lunetami, lemovanými štukem. Oltáře a kazatelna jsou barokní. Obraz na bočním oltáři vpravo znázorňuje pietu, působivý (byť poněkud zašlý) obraz na levém oltáři zobrazuje útěk svaté rodiny do Egypta. Na hlavním oltáři jsou znázornění svatí v nebi – jestli ne všichni, tak určitě řada z nich.. Varhany jsou barokní a stále dobře znějí.

Věž pochází z roku 1875. Na její stavbu byl použit kámen ze zaniklého poutního kostela Narození Panny Marie. Věžní hodiny vyrobila firma L.Heinz v Praze počátkem 20. stol.; mají dva nezávislé bicí mechanismy na odbíjení celých hodin a čtvrtí hodin. Tyto hodiny každý den již přes 25 let ručně natahuje pan Jaroslav Štěch z Lutové. Nikoli tedy automat, jak je to dnes běžné, ale lidská ruka již sto let, den co den, vytahuje tři závaží ke stropu, aby svou vahou poháněly stroj času.

Kostel má pozoruhodný betlém – sádrové malované figury jsou nezvykle (asi 80 cm) vysoké. Zhotovení bylo financováno z darů emigrantů z tohoto kraje, kteří mezi oběma válkami odešli do Ameriky.

Kostel byl od roku 1989 čtyřikrát vyloupen. Byla ukradena křížová cesta, soška navštívení Panny Marie (původně pocházející z nedalekého poutního kostelíka), dvě sošky evangelistů ze střechy kazatelny (jedna spadla na zem a rozbila se). Naposledy v roce 1998 byl z kostela vyplašen a po pronásledování a varovném výstřelu dopaden lupič - spolumajitel starožitnictví v Českých Budějovicích. V lese měl schované auto se zakrytou SPZ, s dekami připravenými na zabalení lupu. Vyvázl pouze s podmínkou. Kostel byl vymalován v roce 2000 a je ve velmi dobrém stavu.

Pravidelné bohoslužby v kostele skončily v roce 2007. V zimě kostel navštěvovalo 3-5 lidí (v létě asi 15). Dnes je církevně spravován až z Českých Velenic, vzdálených čtyřicet kilometrů. Bohoslužby se tedy konají jen příležitostně, několikrát do roka. Pravidelně se koná večerní modlitba nešpor každé úterý v 18:00. Tradiční vánoční akcí je zpívání koled na Svatého Štěpána za podpory amatérských muzikantů.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)