Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Jindřichův Hradec » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Máří Magdalény - Majdalena (kostel)

Kostel sv. Máří Magdalény - Majdalena (kostel) [12143]



Dominantou obce Majdalena, je kostel sv. Máří Magdalény s gotickými prvky, který stojí na místě, kde kdysi stávala poustevnická kaple přestavěná na kostel ve 14. století snad některým pánem z rodu Vítkovců či Rožmberků, kteří vládli nad touto krajinou. Střední část kostela pochází z roku 1035.

Roku 1535 byl kostelík přestavěn a zvětšen stavbou zadních částí. V roce 1603 daroval tento chrám i s okolními lesy a lukami Petr Vok z Rožmberka městu Třeboni jako náhradu za škody způsobené při stavbě hráze rybníka Rožmberk. Roku 1619 byl kostel zpustošen a vydrancován Švédy.

Roku 1619 byl kostel zpustošen a vydrancován od Švédů. Roku 1723 byly zřízeny a posvěceny dva postranní oltáře, vpravo sv. Augustina, vlevo sv. Anny. V roce 1728 byly do kostela pořízeny varhany. V 19. století byla loď chrámová prodloužena o 5,5 m. V současné době se zde věřící scházejí každou neděli na bohoslužbách a konají se zde církevní sňatky a pohřby. Tento prostý kostelík je pamětihodný tím, že v něm byly umístěny více než dvě stě let tabulové obrazy Mistra třeboňského oltáře z augustiníánského kláštera v Třeboni , poklad českého gotického malířství (obrazy dnes jsou v Národní galerii v Praze).


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)