Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Prachatice » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Anny - Libinské Sedlo (kostel)

Kostel sv. Anny - Libinské Sedlo (kostel) [12122]

Kulturní památka (KP)

Kostel sv. Anny se nachází v centru obce při hlavní silnici Prachatice – Volary (Zlatá stezka). Původně gotický kostel z 1. čtvrtiny 14. století, pozdně gotické úpravy, věž 2. polovina 16. století, barokní klenba sakristie, kruchta 19. století Kostel je orientovaný. Orientovaný jednolodní kostel s trojbokým presbytářem s neodstupněnými opěrnými pilíři, na severní straně presbytáře přistavěna sakristie a na jižní straně lodi přistavěna mohutná hranolová věž. Kostel je zastřešen sedlovou střechou krytou šindelem, střecha nad presbytářem je od lodi oddělena přesahující štítovou zdí, je užší a nad závěrem je ukončena trojbokou valbou. Nad sakristií pokračuje střecha presbytáře pultem o nižším sklonu, věž má střechu ve tvaru mansardového kuželu na čtvercové základně, rovněž krytou šindelem.

K věži přiléhá přístavek vnitřního schodiště s pultovou střechou krytou plechem. Fasády kostela jsou hladké, členěné otvory oken a malovanými prvky, jako jsou nárožní bosáže, vodorovné pásy pod střechou a šikmé rámování štítů, dále okenní a dveřní pasparty. Okna jsou vyšší, obdélná, dělení je osmitabulkové, barevné rámování má uši. Základní barva fasád je bílá, nárožní bosáže atd. jsou provedeny v modrošedé barvě. Některá okna jsou iluzivně namalována na fasádu. Západní průčelí je hladké, patrové, završené trojúhelným štítem. V přízemí v ose půlkruhově zakončený vstup, po stranách obdélná okna.

V patře další dvě menší okna vedoucí na kůr, osy oken v přízemí a v patře si neodpovídají. Na jižní straně je průčelí prodlouženo o hmotu schodiště na kůr, v přízemí je velice mělká segmentově klenutá nika. Severní průčelí má v lodi tři obdélná okna, přičemž prostřední je pouze namalované. Před presbytář předstupuje nižší hmota sakristie, ve které je obdélný vstup v segmentově klenuté nice. V západní a východní stěně sakristie je obdélné okno. Závěr presbytáře má v každém úseku jedno okno, ve východním úseku pouze namalované. Opěrné pilíře jsou pojednány bosáží, mají strmé pultové stříšky. Jižní průčelí má jedno okno v presbytáři a jedno v lodi. Následuje předstupující převýšená hmota věže. Věž je barevnými pásy členěna na tři úrovně. V přízemí segmentově ukončený vstup, ve střední části malé svislé okénko, nahoře vyšší úzké okno s žaluzií. Ostatní průčelí věže mají obdobná okna ve střední a horní části.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)