Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Ústecký kraj » okres Chomutov » kostel, kaple, synagoga » Klášterní kostel Panny Marie a Čtrnácti sv. pomocníků - Kadaň (kostel)

Klášterní kostel Panny Marie a Čtrnácti sv. pomocníků - Kadaň (kostel) [12040]

Národní kulturní památka (NKP)

 

První ověřitelné zmínky o klášteře, které souvisí s epochou Jana Hasištejnského z Lobkowicz, se datují počátkem 70. let 15. století. Během několika let byl dokončen prostorný kostel s jedním hlavním a čtyřmi bočními oltáři. Pod patronací rodu Hasištejnských z Lobkowicz, kterým klášter do roku 1481 patřil, vyrostla v letech 1483-87 nová čtyřkřídlá klášterní budova s malým dvorem uprostřed obklopeným křížovou chodbou. Úplné dokončení gotické budovy kláštera je datováno do roku 1500. V kapli sv. Kateřiny se vyskytují poprvé na našem území sklípkové klenby. Třicetiletá válka a náboženské spory zbrzdily rozvoj kláštera. Teprve ve druhé polovině 17. století se budovy opravují, kostel byl nově vybaven a byly k němu přistaveny dvě kaple při severní boční lodi. Reformy císaře Josefa II. vedly ke zmenšování poštu řeholníků a na konci 18. století bylo františkánům zakázáno žebrat.

Během druhé světové války museli františkáni postoupit část svých budov potřebám Hitlerjugend. V roce 1950 areál uzavřel komunistický režim. Po dobu komunismu klášter sloužil jako archiv a depositář a z důvodů nedostatečné péče chátral.

V roce 1991 se opět vrátil do rukou Řádu menších bratří - františkánů, kteří jej pro nedostatek financí i řeholníků předávají v roce 1994 biskupství litoměřickému. Ani církev však nemá dostatek finančních prostředků potřebných k záchraně tohoto unikátu odsouzeného k zániku. Proto byla uzavřena s městem Kadaň dlouhodobá nájemní smlouva. Objekt byl zařazen do projektu záchrany architektonického dědictví a město společně s Ministerstvem kultury provedlo rozsáhlou rekonstrukci areálu. V současnosti v celém klášteře pokračují práce na obnově interiéru a vnitřních maleb z doby pozdní gotiky a rané renesance.

Zvenčí vypadá jako trojlodní bazilika, ale uvnitř je jednotný prostor se třemi průchozími kaplemi po obou stranách, které se arkádovitě otevírají do lodi. Klášter se nachází na ostrohu nad řekou Ohří na jihozápadním okraji Kadaně při staré cestě do Klášterce nad Ohří. Je nejstarším poutním místem Čtrnácti sv. Pomocníků na území českého státu a od roku 1995 patří mezi naše národní kulturní památky. Ke klášteru se dostanete za 10 min pěsky z centra Kadaně. Přímo k němu lze dojet i autem a je tu možno též zaparkovat. Stravování a ubytování je zajištěno v centru Kadaně. V dnešní době je klášter sídlem Městského muzea v Kadani, které nabízí několik okruhů prohlídek. První vás zavede do gotických a barokních sklepů, kde naleznete expozice o mineralogii, zkamenělinách a historii hornictví v regionu. Druhý vás provede přízemím budovy, v níž budete seznámeni s historií kláštera a františkánů, kteří zde žili po několik století. Poslední okruh vám umožní vstup do jednotlivých mnišských cel, jež dnes slouží k prezentaci historie královského města Kadaně. V obnovované a přes den volně přístupné klášterní zahradě je zasazena chmelnice a vinice s počínající tradicí vinobraní a výrobou místního vína. Její součástí je i okrasná barokní část sloužící k odpočinku po namáhavém dni. A samozřejmě je tu i možnost malého občerstvení.

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)