Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Karlovarský kraj » okres Karlovy Vary » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Anny - Boží Dar (kostel)

Kostel sv. Anny - Boží Dar (kostel) [11923]



V roce 1593 byl na místě starého chátrajícího dřevěného kostela postaven kostel nový a v roce 1605–1607 mu přibyla ještě věž. Roku 1771 byl ale zbořen a podle luteránského vzoru postaven nový barokní kostel ve farní zahradě. Kostel zasvěcený Svaté Anně stojí na Božím Daru dodnes.

400 let starý Kostel Svaté Anny patří po přestavbě roku 1771 mezi nejkrásnější pozdně barokní stavby v Čechách. Unikátní je především svým stropem takzvanou českou plackou. Jde o speciální dřevěné bednění na němž je upevněn rákos. Na tomto podkladě jsou vymalovány překrásné fresky.

Po válce a odsunu Němců zanikla místní farnost a kostel Sv. Anny se přestal používat. Díky drsnému horskému klimatu kostel rychle chátral. Koncem 60. let musel být kostel úředně uzavřen kvůli propadající se střeše.

Své obnovy se dočkal kostel sv. Anny za velké obětavosti místních věřících, díky mnohým sbírkám a darům mohl být kostel svépomocí opraven. Slavnostní znovuotevření se konalo v roce 1990, kdy byl kostel znovu vysvěcen za účasti nejvyšších církevních představitelů. Slavnost byla stanovena na den třístého výročí první historické písemné zmínky o tomto chrámu.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)