Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Příbram » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Jana Nepomuckého - Rožmitál pod Třemšínem (kostel)

Kostel sv. Jana Nepomuckého - Rožmitál pod Třemšínem (kostel) [11862]



Ve městě stával kdysi kostel, o němž se nám zachoval pouze jediný zápis v urbáři z roku 1565: „V tom městě byl jest někdy kostel, ale nyní toliko zdi pusté tu stojí, nebo před mnoha lety tu shořel.“ Nový kostel sv. Jana Nepomuckého byl vystavěn v roce 1729, v roce kanonizace (svatořečení) sv. Jana Nepomuckého.

Dlouhou dobu byl pouze kaplí, bez statutu filiálního kostela. Městský kostel byl vždy ve stínu kostela staroměstského. Malá kaple na rožmitálském náměstí přestala městským obyvatelům stačit. Rivalita městských a staroměstských se vystupňovala až do té míry, že r. 1904 začali městští s přestavbou kostela. Kostel byl za rok v neobarokním slohu přestavěn podle návrhu architekta Josefa Fanty a 8. října 1905 slavnostně konsekrován (vysvěcen). Byl nově vybaven, pořízeny byly též nové varhany. Přestože byl Starý Rožmitál v roce 1967 připojen k městu, nepodařilo se nikdy faru do města přenést.

Za starého kostela zůstal kůr, vedlejší oltář Panny Marie a zvony, který byly zrekvírovány za války. Hlavní oltář s obrazem sv. Jana Nepomuckého a oltář sv. Václava jsou nové. Jakub Jan Ryba také hrával v městské kapli, ale původní varhany se zde nezachovaly. V ochozu kůru se uchovala litinová deska z roku 1852 s jedním z Rybových hesel: „Abys byl lepším pozoruj denně tvé činy a zkoumej je!" J. J. Ryba 1788 - 1815.“

Hlavní vchod do kostela je na severní straně a nad ním latinský nápis o přestavbě kostela. Zde býval přístavek, který dal zbudovat arcibiskup Vilém Florentin kníže Salm-Salm. Oblíbený arcibiskup měl být roku 1811 dle přání lidu pohřben v městské kapli, ale nestalo se tak. Spor vyústil v tzv. „rožmitálskou rebelii“, která byla nakonec potlačena a viníci potrestáni.

Městský hřbitov se nachází na okraji města, za kruhovým objezdem směrem na Tábor (Březnici). Jsou na něm pochováni: Rudolf Richard Hofmeister (1868-1934), rožmitálský rodák, spisovatel, autor rozsáh-lého dílo o pravěku, ale též knih regionálně zaměřených. Dům v Hofmeistrově ulice, kde spisovatel bydlel i dům Na příkopech, kde se narodil, jsou opatřeny pamětními deskami. Dále je zde hrob spisovatele Karla Josefa Beneše (1896-1969), autora knih: Uloupený život, Červená pečeť, Kouzelný dům, a jeho manželky Ervíny Brokešové (1900-1987), slavné houslové virtuózky, žákyně Otokara Šefčíka.

Na domě manželů Benešových v Klikově ulici je umístěna pamětní deska. V současné době je městský kostel pro svoji výhodnější polohu využíván k bohoslužbám častěji než kostel farní. Hlavní svátky a nedělní bohoslužby se však konají vždy ve Starém Rožmitále.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)