Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Ústecký kraj » okres Litoměřice » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Gotharda - Brozany nad Ohří (kostel)

Kostel sv. Gotharda - Brozany nad Ohří (kostel) [11833]



Nejdůstojnější a nejzajímavější stavbou v Brozanech n.O. je jistě dvouvěžní kostel. Je zasvěcen sv. Gothardu, který pocházel z knížecího rodu a projevil se jako pravý lidumil a dobrodinec. Založil mnoho chrámů a klášterů, zejména v Německu a na severu Čech. Staral se o vzdělání. Zemřel v roce 1038.
Kostel má hned čtyři stavební slohy: románský, gotický, renesanční a barokní. Jde o původní románskou stavbu z konce 12. století. Západní věž je z kvádříkového zdiva, stejně jako zdivo lodi. Při severním boku lodi je křtící kaple z 1. poloviny 13. století, křtící kaple má křížovou klenbu s klínovými žebry. Jsou zde k vidění nástěnné malby jak figurální, tak i kruhové medailony na špaletách oken z poloviny 14. století. Stojí zde křtitelnice z konce 16. století znázorňující Boží hrob v Jeruzalémě. Je darem Jiřího z Vřesovic, který se zúčastnil křižáckých výprav do Palestiny. Původní nádržka na svěcenou vodu byla vyměněna v roce 1664.
Ve 2. polovině 14. století byl kostel přestavěn. Vznikla podélná jednolodní stavba s presbytářem, s venkovními podpěrami. V presbytáři je žebrová gotická klenba na příborách a konzolách s jehlancovými i figurálními hlavicemi. Zevně na opěrných pilířích jsou štíty i plastické masky. Na jižní vstupní věži s předsíní jsou renesanční portály a několik sošek. Vedle hlavního oltáře je vidě pozdně gotický sanktuář s kamenným rámem ve tvaru oslího hřbetu a mřížovanými dvířky.
V 16. století byl kostel stále opravován a zvelebován. Rod Vřesovců zde budoval rodinnou hrobku a kostel zveleboval. Hlavní oltář, tesaný z pískovce je z roku 1571, honosí se četnými figurálními reliéfy a prořezávanými křídly. Je připisován mistru Jobstovi z Pirny. Jemu jsou připsány i další – boční – renesanční oltáře, stejně jako dva renesanční epitafy z roku 1573 s reliéfními portréty rodin Vřesovců. Bohužel tyto epitafy překryly vzácnou výzdobu z dob minulých. V kostelní lodi je pískovcová renesanční kazatelna z 2.poloviny 16. století. Jde o polygamové řečniště s piastry na dříko s paletovými motivy. Na stěnách lodi jsou renesanční náhrobní desky s figurálními relié-fy patřící členům rodu Vřesovců.
Baroko se v kostele zapsalo v podobě oltářů Svaté rodiny a sv. Jana Nepomuckého, které jsou z doby pozdního baroka, z doby kolem roku 1770.
Když opustíme zajímavý interiér chrámu, zbývá podívat se na tři zvony chrámu. Nejmenší z nich je nejstarší s minimální výzdobou, s nápisem připomínajícím Matouše, Lukáše a Marka.
Druhý zvon je z roku 1533 jek vyplývá z nápisů i z bohatý výzdoby. Věnován byl rychtářem  Jiřím Zarzeným . Zasvěcen je sv. Václavovi a vyroben v Litoměřicích. Třetí, nejvíce zdobený zvon je z roku 1641. Byl litý v Roudnici pro městys Brozany. Věnován byl Janem Svobodou, rychtářem a jeho konšely. V nápisech na něm je i zmínka o Václavu Lobkovickém coby panovníku v Brozanech.
U vchodu do kostela stojí socha sv. Jana Nepomuckého, která dříve stála na náměstí. Je barokní z roku 1726.
Vzácný je renesanční vstupní (hřbitovní) portál ze 16. století, původně ještě zdobený koulemi a kamennými nástavci.

strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)