Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Benešov » rozhledna » Neštětická Hora u Neveklova (rozhledna)

Neštětická Hora u Neveklova (rozhledna) [1176]




Na počest 300 let staré selské rebelie byla na Neštětické hoře vybudována 11 metrů vysoká rozhledna. Rozhledna je v podstatě památníkem na selské povstání, jež se událo v roce 1627 proti utiskovateli zdejších sedláků Pavlu Michnovi z Vacínova. Povstání bylo však krutě potlačeno. Na počátku 20. stol. se zde uvažovalo postavit dřevěnou rozhlednu, k tomu však nikdy nedošlo. Až tedy v roce 300. letého výročí povstání byl ustaven výbor pro postavení rozhledny. Stavbu realizoval stavitel Mařík, který se zároveň stal majitelem, neboť se výbor rozpadl a práce mu nebyla zaplacena. Slavnostní otevření se konalo 18. srpna 1927 za hojné účasti obyvatel zdejšího kraje. Postupem času začal výhled přerůstat okolní les a rozhledna po celá léta nebyla udržována. V nedávné době došlo k vykácení části stromů a výhled se již podstatně zlepšil. Vidět je do oblasti České Sibiře a např. na vysílač Cukrák. Namísto chybějícího zábradlí na ochozu bylo doplněno alespoň pletivo. Město Neveklov počítá se zvýšením rozhledny a celkovou opravou. 

Rozhledna je zajímavá především svým půdorysným tvarem, připomínajícím podkovu. O její podrobnější historii však zatím není bohužel nic známo.

Auto lze zaparkovat v obci Chvojínek, která leží pod Neštětickou horou. Odtud se vydáme po žluté TZT do prudkého kopce na vrchol. Cesta je dlouhá asi 1 km, převýšení asi 140 m. Nejbližší železniční stanice se nachází v Benešově u Prahy (žel. trať 220 Praha - České Budějovice). Pod vrchol nás dovede od nádraží červená TZT přes zámek Konopiště. V Neštěticích zabočíme do kopce vpravo po žluté TZT a dojdeme až na vrchol. Cesta je dlouhá cca. 13 km.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)