Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Strakonice » historická budova » Augustiniánský klášter s kostelem Nejsvětější Trojice - Lnáře (klášter)

Augustiniánský klášter s kostelem Nejsvětější Trojice - Lnáře (klášter) [11651]

Kulturní památka (KP)

Raně barokní klášterní areál z druhé poloviny 17. století s kostelem Nesvětější Trojice z počátku 18. století dotváří rajský dvůr se zahradou a užitková zahrada se hřbitovem. Dochované interiéry s klenbami, fabiónovými stropy a malbami. Cenný areál.

Řád bosých augustiniánů přišel do Lnář v květnu roku 1684, na výzvu dalšího majitele panství, kterým byl Humprecht Jan Černín z Chudenic. Se stavbou kláštera bylo započato na nedaleké výšině, při čemž stavba navazovala na již postavený kostel Nejsvětější Trojice. Klášter byl dostavěn již roku 1694 za účasti v Čechách působícími italskými staviteli Giovani Batistou Madernou a Pietro Spinettim. Kostel Nejsvětější Trojice byl přestavěn ve slohu vrcholného baroka a přestavba byla dokončena roku 1706. Stavitelem byl Karlo Lurago, který stál u mnoha církevních staveb hlavně v Praze. Ihned po dostavění byl augustiniánskými mnichy pozván slavný pražský malíř Petr Brandl, kterého v té době zaměstnávali Černínové na lnářském zámku. Vytvořil obraz pro hlavní oltář. Klášterní kostel se na sklonku 18. století stal kostelem farním, proto také klášter s konventem nebyl zrušen v rámci josefínských reforem, kterým podlehly všechny řeholní domy řádu Bosých augustiniánů nejen v zemích České koruny, ale i Rakousku.

Areál kláštera je situován JV směrem od obce Lnáře, na návrší nad rybníkem Podhájským. Na místě původně stávala od roku 1599 kaple zasvěcená Nejsvětější Trojici. Areál je tvořen vlastní klášterem a na západní straně k němu připojeným kostelem Nejsvětější Trojice se zvonicí při severní straně areálu.

 

Bohoslužby se konají:

NE  08:00


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)