Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Strakonice » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Jana Křtitele - Paštiky (kostel)

Kostel sv. Jana Křtitele - Paštiky (kostel) [11650]

Kulturní památka (KP)

V letech 1747 až 1753 byl zbořen původní kostel v Paštikách a na jeho místě postaven nový kostel podle plánů významného barokního architekta Kiliána Ignáce Dienzenhofera. Jedná se o jednu z nejkrásnějších památek Blatenska. Jednotná vnitřní barokní výzdoba je dílem řezbáře Ferdinanda Ublakera a malíře J. V. Spitzera též z poloviny 18. století. 

Kostel je jednolodní stavba podélné disposice, zakončená čtvercovým kněžištěm. Kněžiště i loď jsou bohatě členěny římsami a pilastry. Loď je oddělena klenutým obloukem, který je také zdoben bohatými římsami. Zakončení lodi tvoří kruchta s rokokovými varhanami. Vnější zdi kostela s věží jsou zdobeny mohutnými, bohatě členěnými, římsami. Pří kostele je hřbitov, na východní straně je brána zdobená kamennými lebkami. Hřbitovní kaple je rovněž postavena podle Dientzenhoferových plánů, pod ní je krypta. O d roku 1846 byla tato kaple upravena na rodinnou hrobku Hildprandtů. 

Umístění kostela v krajině na vysoké terase s dvojitým schodištěm a jeho architektura ze sklonku Dienzenhoferova života je harmonickým dílem tří význačných barokních umělců své doby. 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)