Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Prachatice » kostel, kaple, synagoga » Kostel Navštívení Panny Marie - Vimperk I (kostel)

Kostel Navštívení Panny Marie - Vimperk I (kostel) [11612]

Kulturní památka (KP)

Kostel Navštívení Panny Marie je součástí městské památkové zóny Vimperk. Farní kostel Navštívení Panny Marie tvoří pohledovou dominantu a je tak významným urbanistickým prvkem, který dotváří charakter sídliště při pohledech na historické jádro města od východu a jihovýchodu.

Dvoulodní kostel s polygonálně ukončeným presbytářem, sakristií na severní straně, jižní předsíní a hranolovou věží v JZ nároží. Nynější stavba je původem raně středověká, jak dokládá původně plochostropá loď s věží v jihozápadním koutu. Kněžiště s patrovou sakristií a jižní portál lodi v nynější podobě pocházejí z poslední čtvrtiny 14. století. Velmi významná a hodnotná je přestavba kostela v pozdní gotice, kdy bylo kolem roku 1500 vloženo do plochostropé lodi nepravidelné dvoulodí a na severní straně přistavěna kaple sv. Anny s hvězdovou klenbou dosud zdobenou pozdně středověkými nástěnnými malbami.

Kostel s polygonálně ukončeným presbytářem 5/8 má sakristii na severní straně. Hmotou nepravidelného dvoulodí prorůstá v jihozápadním koutě hranolová zvonice, na jižní straně je připojena předsíň a na severní straně nevelká kaple. Polygonální kněžiště je na volných nárožích zpevněno hmotnými hranolovými opěráky, které jsou odstupněny v horní čtvrtině své výšky a vrcholí pultovými stříškami krytými prejzy. Mezi pilíři se na jižní a východní straně nalézají čtyři lomená okna s kružbami a štukovými šambránami po obvodu. Presbytář nese sedlovou, v závěru zvalbenou střechu krytou šindelem. V ose kněžiště prorůstá hmotou střechy dvoudílný vikýř s párem obdélných okének a nízkou pultovou stříškou.

V koutu mezi věží a jižní předsíní kostela se nalézá barokní socha sv. Jana Nepomuckého. Prostor je vymezen kamennou balustrádou, za kterou je umístěn hranolový sokl s volutami po stranách a nikou tvaru šesticípé hvězdy v čelní straně. Na soklu je postavena kamenná socha světce v typickém postoji, obleku a atributy. Na povrchu figury jsou znatelné stopy barevnosti. Socha sv. Jana Nepomuckého má vlastní rejstříkové číslo 33706/3-3839 a samostatný evidenční list. Na severní straně kostela je v koutu mezi sz. nárožím dvoulodí a západní stěnou kaple sv. Anny umístěna pod dřevěným přístřeškem socha Panny Marie Lurdské pod jednoduchým dřevěným křížem a na soklu je německý pamětní nápis o postavení a vysvěcení sochy v jubilejním roce 1904.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)