Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Plzeňský kraj » okres Domažlice » rozhledna » Rozhledna Koráb u Kdyně (rozhledna)

Rozhledna Koráb u Kdyně (rozhledna) [1154]




Stavba stojí na nejvyšším vrcholu Chudenické vrchoviny Korábu asi 2,5 km východně od centra Kdyně.

O postavení rozhledny na Korábu uvažoval kdyňský odbor KČT od roku 1901. Na přípravy realizace se dostalo až roku 1936, kdy byl turistům darován pozemek na vrcholu a samotná realizace začala v roce 1938. Stavba rozhledny byla zadána Václavovi Hrubému ze Kdyně. Rozhledna byla dřevěné trámové konstrukce s pěti patry - poslední vyhlídkové patro 21 m vysoké věže bylo rozšířené. V průběhu stavby KČT rozhodl také o postavení turistické chaty, kterou taktéž zhotovil stavitel Hrubý. Chata byla po čase ještě rozšířena. Roku 1948 došlo k opláštění rozhledny a zastřešení vyhlídkového patra. V letech 1982 - 87 chatu převzaly SHD Sokolov a upravily na rekreační středisko. Přitom byla i snesena chátrající dřevěná věž. Zanedlouho se však začala budovat rozhledna nová, která měla sloužit i jako vysílač. V roce 1992 byla postavena ocelová konstrukce vysoká 50 m s trojúhelníkovou vyhlídkovou kabinou ve výšce 29 m. Novou, železnou konstrukci navrhl ústav uranového průmyslu v Ostrově nad Ohří pod vedením arch. Josefa Egerta. Skládá se z tubusu, v jehož vnitřku se nachází 144 schodů, které vedou do trojboké gondoly, upevněné ve výšce 21.m. Konstrukci tvoří plechem opláštěný tubus, ve kterém je umístěno točité schodiště. Vyhlídkovou plošinu nese ještě trubková příhradová konstrukce. Stavba i se zázemím byla otevřena 15. srpna 1992. Chata KČT byla po roce 1989 navrácena původnímu majiteli.

Až na vrchol se dá dostat autem. Pokud pojedeme ze Kdyně, na náměstí zabočíme vpravo směrem na Němčice. Po vystoupání do sedla zabočíme vpravo na Mezholezy a poté ještě jednou vpravo na Koráb. V navigaci nám pomohou ukazatele s nápisem Koráb. Vlak nás nejblíže zaveze do Kdyně (žel. trať č. 185 Domažlice - Klatovy). Od nádraží až na vrchol přes náměstí ve Kdyni vede žlutá TZT. Cesta je dlouhá 4 km, převýšení je téměř 300 m.

Rozhledna nabízí výhled na město Kdyně, okolní vrcholky Chudenické pahorkatiny (např. Rýzmberk s hradní rozhlednou), Domažlicko, Všerubský průsmyk, ale také na Český les s nejvyšším Čerchovem a Šumavu s vrcholy Ostrý, Můstek, Prenet atd. Na Bavorské straně je vidět vrchol Hohen Bogen s vojenskými objekty. Směrem do vnitrozemí je vidět na Klatovsko a jižní Plzeňsko, nad Sušicí Svatobor s rozhlednou. Za dobré viditelnosti lze spatřit i Alpy.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)