Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Strakonice » kostel, kaple, synagoga » Kostel Nanebevzetí Panny Marie - Blatná (kostel)

Kostel Nanebevzetí Panny Marie - Blatná (kostel) [11495]

Kulturní památka (KP)

Kostel Nanebevzetí Panny Marie s areálem bývalého hřbitova, kde se nalézají ambity, kaple sv. Michala a zvonice je situován západně od náměstí při cestě ke hradu. Kostel je dvoulodní stavba s protáhlým, polygonálně uzavřeným presbytářem doprovázeným na severní straně sakristií s půlkruhovým závěrem. Je obklopen hřbitovem, na SZ straně se nachází kaple sv. Michala, na kterou navazují abity. Zvonice sloužící původně jako brána na hřbitov je postavena v severovýchodní části areálu tak, že je dobře patrná z prostoru náměstí i navazující ulice Na příkopech. Ohradní zeď kolem bývalého hřbitova se zachovala pouze na severní, západní a z části také na jižní straně areálu. Ohradní zeď není součástí kulturní památky, nevztahuje se na ní památková ochrana.

Kostel obsahuje řadu hodnotných historických stavebních konstrukcí z období ranného až vrcholného středověku. Sakristie pochází z 13. století, obvodové zdivo lodi pak s počátku 15. století, presbytář, předsíně a klenba dvoulodí s konec 15. století. K významným pozdně gotickým památkám patří také hřbitovní kaple sv. Michala, která byla vysvěcena roku 1515. Nedílnou součástí celého areálu jsou barokní ambity a novogoticky upravená zvonice sloužící původně jako vstup na bývalý hřbitov. Kostel tvoří významný urbanistický prvek, který zásadně spoluvytváří charakter zástavby v historickém jádru města.

Kvalita kamenické práce a celý architektonický projekt řadí kostel Nanebevzetí Panny Marie k vrcholným projevům pozdně gotického stavitelství nejen v jižních Čechách, ale v celé širší oblasti Podunají. Kostel je významným příkladem podoby intaktně dochované církevní stavby z vrcholného a pozdního středověku a zároveň je důležitým dokladem farní správy a projevu křesťanské víry v regionu.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)