Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Karlovarský kraj » okres Cheb » rozhledna » Rozhledna Kamzík v Mariánských Lázních (rozhledna)

Rozhledna Kamzík v Mariánských Lázních (rozhledna) [1146]



Rozhledna Kamzík bývala součástí kdysi velmi populární výletní kavárny Lesní vyhlídka (též Café Fortstwarte) na východním okraji města. Vznik kavárny je spojen se jménem paní Sofie Stöhrové z Mariánských Lázní. Ta zakoupila zdejší zádubské pozemky na konci roku 1897 od Franze Rotha, který je koupil ze spekulačních důvodů pouhých osm dnů předtím! Nová majitelka postavila kavárnu jako dům v Zádubu čp. 37. Nedaleko stojící patrový zchátralý altán Hirtenruhe z roku 1842 nechala strhnout a místo něj postavila vyhlídkovou věž, 25 m vysokou, s výhledem na Dyleň a pohraniční vrchy Českého Lesa.                  

Areál vznikal přistavováním dalších částí. Byla tu vybudována zahradní restaurace, jedno tenisové hřiště, kuželník a stranou ležící dětské hřiště. Bylo založeno autobusové spojení s městem, v kavárně hrávala hudba k tanci. Návštěva nové kamenné věže s dřevěným balkónem nahoře, kolem dokola - za malé vstupné - bývala u hostů velmi oblíbená. Koncem 2. sv.války byl areál využíván jako školicí středisko pro budoucí poválečné diverzanty v Sovětském svazu z řad Ukrajinců a Vlasovců v akci Zeppelin.                

V roce 1947 navštívil kavárnu prezident dr.Eduard Beneš s chotí Hanou Benešovou.                

V poválečné době provozoval oblíbené výletní místo podnik Hotely a restaurace. Hrávala ta hudba k tanci a výletníci poseděli uvnitř v sále či venku v zahradní restauraci na jižní straně. Ve věži byla zřízena galerie. Později sloužil celý areál jako školící a rekreační středisko Krajského národního výboru Plzeň (do roku 1990), když byl předtím přestavěn (v křídle byly navíc přidány další pokoje), uvnitř modernizován, s ústředním topením. Přístupová silnice byla rozšířena. Tehdy také město vynaložilo velké úsilí na zachování chodu lázeňské kavárničky. Prosadilo sice udržení kavárny, ale jen v určité hodiny. Celý objekt získal nový název Kamzík (příjezdovou cestu zdobí socha kamzíka na kamenném podstavci od Vítězslava Eibela z Mariánských lázní).                

Po roce 1989 byl hotel Kamzík zprivatizován – bohužel neúspěšně. Fungoval do roku 1997, kdy byl opuštěn a zanechán svému osudu. Následovalo období devastace a krádeží zařízení. Výstup na rozhlednu se stal velmi nebezpečným, navíc vzrostlé okolní stromy razantně omezily výhled. Později byl objekt uzavřen a oplocen. Od roku 2003 je majitelem objektu pan Josef Kristlík, který s podporu prostředků z EU plánuje opravu a opětovné zprovoznění hotelu. Od léta 2013 je objekt pod lešením a probíhá jeho oprava, která by měla být dokončena v roce 2016. Nové hotelové zařízení by mělo být zasvěceno golfu.

Kdo pojede automobilem, může zajet až ke Kamzíku tak, že z centra pojedeme směrem na Zádub a u Kamzického jezírka zabočíme vlevo. Cesta vede až k rozhledně. Cestu je možné pěšky absolvovat z centra města, odkud vede červená TZT. Ta je dlouhá asi 1,5 km. Železniční stanice je přímo v Mariánských Lázních (žel. trať č. 170 Plzeň - Cheb), od centra je vzdálena asi 2,5 km ulicemi města. Pro cestu od nádraží do centra města lze využít místní trolejbusovou dopravu (jedná se o nejmenší trolejbusovou síť v Čechách).


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)