Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Nymburk » rozhledna » Rozhledna Romanka (rozhledna)

Rozhledna Romanka (rozhledna) [1135]


    další pojmenování: Hrubý Jeseník u Nymburka


Odvážně konstruovaná rozhledna stojí nedaleko vesnice Hrubý Jeseník na Nymbursku. Najdeme ji v malé nadmořské výšce - jen 205 metrů. Na stavbu byla použita celá řada materiálů, kámen, dřevo, beton a pozinkovaná ocel, ale toto spojení vytváří harmonický celek. Otevření rozhledny, kterou financovali všichni tři mobilní operátoři, proběhlo 28. března 2003, a rozhledna dostala jméno Romanka. Autoři stavby - Oldřich Hájek, Jaroslav Šapek, Laco Fescu a Tomáš Pavlík byli za tuto vyhlídku oceněni v rámci soutěže Grand Prix Obce architektů 2002 za přínos do oblasti krajinářské architektury. Ti také navrhli 50 m vysokou stavbu, která se skládá ze zemního valu, ve kterém je umístěno zázemí vysílače, gabionové stěny a betonového sloupu, který obepíná dřevem obložená ocelová konstrukce se schodištěm a několika vyhlídkovým plošinami. Ta nejvyšší je umístěna 26 m nad okolním terénem. 

Rozhledna nabízí kruhový výhled po Polabské nížině, ale vidět je možné i Žižkovskou věž v Praze, Železné hory, Ještěd, Jizerské hory a Krkonoše.

K rozhledně se dá dojet autem, a to z obce Hrubý Jeseník po polní cestě, která ústí na silnice vedoucí na obce Mečíř a Oskořínek. Nejbližší železniční zastávka se nachází v Oskořínku (žel. trať č. 061 Nymburk - Jičín). Ze zastávky se vydáme k obecnímu úřadu a kolem hřiště budeme dále pokračovat po polní cestě do Hrubého Jeseníku. Tam narazíme na další polní cestu, která nás dovede až k rozhledně. Trasa je dlouhá asi 1,7 km.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)