Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Praha-západ » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Martina - Třebotov (kostel)

Kostel sv. Martina - Třebotov (kostel) [11339]



Poprvé se třebotovský kostel uvádí v zápisech při příležitosti platu obce na opravu pražského mostu r. 1235, tehdy zřejmě patřil rytířskému řádu Křižovníků s červenou hvězdou. Od roku 1630 zde vykonávali duchovní správu kněží Zbraslavského kláštera, který zakoupil statek Třebotov - starou faru.
Dříve zde stál skrovný románský kostelík - kulatý, tzv. vínec o velmi silných zdech, stavěný na způsob kaple sv. Kříže v Poštovské ulici v Praze. Nad víncem stála nesouměrná věž o nepatrné výšce oproti šířce s baňatou střechou. Tento původní kostel, několikráte přistavovaný, získal půdorys ve tvaru S a byl situován od východu na západ. Po stálých opravách a pětadvacetiletém úsilí o stavbu nového kostela došlo r. 1863 k povolení nové stavby, ale na vlastni útraty. Dle tehdejších zákonů nemuseli rakouští mocipáni přispívat. Všechna tíha stavby dopadla na fialisty. Vonoklšští farníci se dali raději přifařit k Dobřichovicím, aby se vyhnuli výlohám na kostel. Zbylí fialisté si vymínili, aby stavba věže byla odložena, a tak příspěvek rozvržen na více let.

31. 1. 1866 - se odbývá dražební pronájem stavby. Zednický mistr František Vodvářka ze Zbraslavi převzal zbourání starého kostela a stavbu nového.

2. 4. 1866 - v pondělí Velikonoční při posledních službách Božích se farníci dojemně rozloučili se starým chrámem.

3. 4. 1866 - v 7 hodin ráno byla ještě čtena poslední mše a po ní hned se začalo bourat.
Pod kostelní dlažbou se objevilo mnoho lidských kostí zde někdy pohřbívaných. Mezi nimi i přeražený náhrobní kámen z mramoru se znakem (ruka s mečem) a nápisem: „L.P. 1607 umřel jest v Kosoři den památný sv. panny Doroty urozený pán Jan Kalenda ze Statenic a tento v tomto místě očekává zmrtvýchvstání. Všichni jenž tudy jdete v hrob svůj sobě hledíte, že jsem živ byl o tom víte, protož se rozpomínejte, že i vy umřít musíte a mně též rovni budete." Kámen byl zasazen v předsíni hlavního vchodu nynějšího kostela. Též jiný kámen - pískovec, také přeražený, bez nápisu, který byl setřen mnohaletým šlapáním naň - zpodobňoval dvě sestry, poslední dědičky Třebotova. I tento kámen byl do stavby zasazen. Jiných památností se nenašlo.

7. 5. 1866 - vykopány a vysvěceny grunty. Kostel dostal jiný směr.

3. 6. 1866 - v neděli svěcen a položen základní kámen, který je umístěn za oltářem.

11. 4. 1867 - počala stavba věže, kterou se podařilo vymoci.

1. 8. 1867 - dohotovena malá vížka. Do báně vložen spis se jmény stavitelů. Ve zvoničce byly dva zvony. Poledníček s nápisem "Bdětež, neb nevíte dne ani hodiny" a proto někdy sloužil i za umíráček. Druhý, prostřední, pocházel z chrámu sv. Havla na Zbraslavi z r. 1678 a r. 1867 byl přelit a zavěšen v Třebotově. (Malý zvon zůstal v 1. světové válce.)

16. 11. 1867 - dohotovena věž

17. 11. 1867 - byl pseudorománský kostel požehnán páterem Kellnerem a dne 9. 10. 1875 při příležitosti generální visitace posvěcen kardinálem Schwarzenbergem.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)