Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Plzeňský kraj » okres Rokycany » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Václava - Skořice (kostel)

Kostel sv. Václava - Skořice (kostel) [11297]



Dominantou obce Skořice, je barokní kostel zasvěcený sv. Václavu (558 m.n.m.), jeden z nejstarších kostelů v Čechách, který stojí na návrší v centru obce a je v celém širém okolí viditelný ze všech stran. V jeho sousedství se dále nachází fara a bývalá škola. Do své dnešní podoby byl skořický kostel přestavěn v roce 1677. Ve jeho věži byly původně tři zvony, ale za I. sv. války byl jeden odevzdán k roztavení pro vojenské účely, další dva byly zničeny požárem v roce 1939. Noviny ze dne 10. 2. 1939 uvádí, že při této události byla zničena mimo jiné i celá kostelní věž. V roce 1940 dal skořický rodák, později majitel známé plzeňské nemocnice, dr. Mulač na vlastní náklady opravit požárem poničený kostel včetně oltářů a navíc zakoupil první, 420 kg vážící zvon (svatý Václav). Druhý zvon o váze 350 kg (svatý Jan) zakoupil a věnoval Skořicím velkostatkář dr. Ladislav Feirabend. Třetí, stokilogramový zvon, věnovala obci rodina Krátkých ze Štítova, za přispění dalších dárců – občanů ze Skořic, Kolvína, Trokavce, Padrtě, Štítova, Vísek, Přední Záběhlé a Myti (zvon nesl jméno Terezička po paní Krátké). Opravy kostela a byly dokončeny a vysvěcení nových zvonů se událo ještě v témže roce. I o tyto nové zvony však skořický kostel přišel v době okupace, sv. Václav a sv. Jan byly odvezeny do Německa a nejmenší zvon, Terezička, byl ukryt po dobu války rodinou Ludínových v zámecké věži v Mirošově. Od té doby až do roku 2000 byla věž kostela ve Skořicích bez zvonů. Další požár postihl skořický kostel v čase druhé světové války. I o jeho další renovaci se zasloužil MUDr. Mulač , a tak mohl být kostel pro své věřící znovu slavnostně otevřen. Stalo se tak dne 28. 9. 1945, v den skořické Svatováclavské pouti.

 

Kostelní loď je obdélného půdorysu, s polygonálně ukončeným presbytářem s opěráky . Hranolová věž s cibulovou bání stojí po severní straně. Na západní straně trojúhelníkový štít. Na jižní straně čtvercová předsíň. Presbytář i loď plochostropé, sakristie v podvěží a předsíň sklenuta křížově.  Zařízení převážně barokní. Hlavní a dva boční oltáře rámové, s nástavci, zdobené akantem a páskovou ornamentikou. Na hlavním oltáři reliéf sv. Václava a sv. Ludmily, v nástavci reliéf P. Marie od F. Charváta z r. 1946. Obrazy obou bočních protějškových oltářů byly přemalovány po polovině 19. století J. Herzogem. Kazatelna s akantem a páskovým ornamentem. Nad vchodem je obraz sv. Václava od J. Herzoga. Křižová cesta od lidového umělce z 1. poloviny 19. století. Okolo kostela hřbitov se vstupní branou, na kterém je pohřbena operní pěvkyně Ludmila Komancová. Bývalá fara poblíž kostela je barokní, obdélná, patrová, s mansardovou střechou. Pod ní bývalá škola.

 

V roce 2000 nechala obec Skořice zhotovit dva nové zvony, jejichž hlas se nyní rozléhá po okolní krajině. Hlas, který zní zásluhou skořického obecního úřadu, sponzorů, a hlavně občanů místních i přespolních, kteří přispěli na pořízení nových zvonů pro svůj kostel uspořádáním veřejné sbírky. Nové zvony byly vysvěceny v kostele sv. Václava ve Skořicích dne 23. 9. 2000.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)