Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Brno-město » kostel, kaple, synagoga » Kostel Nejsvětějšího Srdce Páně - Brno-Husovice (kostel)

Kostel Nejsvětějšího Srdce Páně - Brno-Husovice (kostel) [11227]



Iniciátorem postavení husovického kostela byl katecheta husovické školy P. František Venhuda. Podle původního plánu prof. arch. Karla Kepky měl být kostel postaven v románském slohu. Pro malou únosnost terénu i finanční možnosti Kostelní jednoty nemohl být tento projekt uskutečněn. Profesor Kepka proto roku 1905 svůj projekt přepracoval do nynější podoby. Kostel byl rozdělen na tři dilatační celky: první tvoří hlavní věž s bočními věžemi, druhým celkem je vlastní chrámová loď a ve třetím celku je situován presbytář s kaplí svaté Anny, sakristie a dalšími dvě věže. Základové konstrukce, vytvořené z betonových desek tloušťky 1 m jsou hloubce 8 m. Hlavní kostelní věž má výšku 60 m.

4. listopadu 1906 byl posvěcen základní kámen a o dva dny později bylo zahájeno hloubení základů. V letech 1907 až 1908 byly provedeny hrubé práce. 22. října 1908 byla stavba posvěcena a na věž kostela byly zavěšeny zvony, které byly zhotoveny v Bochumu ve Vestfálsku. Největší zvon váží 1900 kg a nese nápis „Nejsvětější srdce Ježíšovo, smiluj se nad námi!“ Druhý zvon o váze 1080 kg má nápis „Sv. Cyrile a Metoději, orodujte u Boha“. Třetí zvon se stručným nápisem „Zdrávas Maria“ váží 700 kg. Čtvrtý zvon o váze 460 kg nese nápis: „Sv. Františku, pros za nás!“. Na pátém zvonu je nápis „Odpočinutí věčné dej jim, Pane!“

5. června 1910, na slavnost Nejsvětějšího srdce Ježíšova, kostel vysvětil brněnský biskup Dr. Pavel Huyn. Slavnostním kazatelem byl Mons. Dr. Antonín Cyril Stojan. Husovická farnost byla zřízena od 1. ledna 1911.

Vnitřní vybavení kostela bylo ve svých počátcích z finančních důvodů jen provizorní. Socha „Božského srdce Páně“ na hlavní oltář byla pořízena až v roce 1927. Vlastní oltář byl zhotoven v roce 1930 podle návrhu arch. Václava Hrdličky. V roce 1929 byl kostelu darován relikviář s ostatky svatého Václava. V roce 1931 byl zhotoven boční mariánský oltář. Obrazy křížové cesty daroval prof. Josef Konšel, profesor a později rektor Vysoké školy zemědělské v Brně, který v husovickém kostele vypomáhal v duchovní správě. Autorem obrazů je Rudolf Pavlík z Blažovic, který je vyhotovil podle originálů od Fenzela. Nynější varhany byly postaveny v roce 1966 varhanickou firmou v Krnově.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)