Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Příbram » kostel, kaple, synagoga » Kostel Nanebevzetí Panny Marie s farou - Borortice (kostel)

Kostel Nanebevzetí Panny Marie s farou - Borortice (kostel) [11142]

Kulturní památka (KP)

Rozsáhlý areál (kostel s márnicí, fara s hospodářskými budovami a ohradními zdmi) stojí uprostřed vsi. Původně středověký kostel byl barokně a neobarokně přestavěn; fara pochází z 18. století.

Kostel se sousední farou a hospodářským dvorem tvoří rozlehlý přirozeně narostlý celek, který se rozkládá uprostřed vsi ve výrazné poloze při jižní straně silnice, jež se v ostré zatáčce prudce svažuje podél hranice areálu od návsi směrem k východu a jihovýchodu. Z hlediska provozního se jedná o dvě samostatné jednotky - areál kostela a areál fary. Vyšší poměrně vyrovnanou plochu návrší přibližně v rovině návsi zaujímá vlastní kostel s bývalým hřbitovem, márnicí v jihovýchodním koutě hřbitova, ohradní zdí při okraji svahu se dvěma branami na západní straně a jednou branou na východě s předloženým schodištěm, které je umístěno již ve svahu a s malou brankou, jíž prochází stezka klesající svahem k faře.

Areál fary bezprostředně navazuje na sousední areál kostela a tvoří spolu s ním přirozeně vyvinutý urbanistický celek. Komplex farních budov, rozmístěných kolem obdélného dvora, je proti kostelu a hřbitovu položen asi o 10 m níže jihovýchodním směrem. Obytná budova fary stojí na západní straně dvora, jehož jižní stranu uzavírá velká budova stodoly a východní stranu dvě menší stavení chlévů. Od severu je dvůr přístupný vjezdovou branou. Velká farní zahrada, rozložená na jih a západ od obytné budovy, je vymezena ohradní zdí. Menší zahrádka před severním průčelím fary, umístěná nad cestičkou spojující hřbitov s farním dvorem v mírně svažitém terénu, má vlastní ohradní zeď, navazující v pravém úhlu na zeď hřbitova a spojenou s branou farního dvora.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)