Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Příbram » kostel, kaple, synagoga » Farní kostel sv. Jeronýma - Sedlec-Prčice (kostel)

Farní kostel sv. Jeronýma - Sedlec-Prčice (kostel) [11137]



Založení kostela sv. Jeronýma v Sedlci můžeme datovat do 11. nebo 12. století. Jeho původní stavba čistě románského slohu byla jen skrovných rozměrů, takže se kostel podobal spíše velké kapli. Hned od počátku se okolo kostela rozkládat hřbitov ohrazený zdí. Na západní straně stávala nízká věž stavěná z pečlivě vrstveného zdiva. V horním patře byla ozdobena dvěma řadami okének dělených sloupky (v prvé řadě podvojných, ve druhé - horní - potrojných). Šestiboké opukové sloupky měly nahoře hlavice, jež se skládaly ze dvou poloválců a byly ozdobeny primitivními řezbami ptáka zobajícího bobule.

Románský kostelík byl ve 14. - 15. století přestavěn do slohu gotického a poněkud rozšířen: polokruhový presbytář byl změněn v gotický zakončený třemi stranami osmiúhelníku a dostal gotickou klenbu s kamennými žebry. Mezi lodí a presbytářem býval vítězný oblouk zaklenutý lomeným pásem.

Kostelní střecha byla vysoká, příkrá a krytá prejzy. Okolo ní obíhalo dřevěné podsebití s krakorci, jak lze i nyní vidět na děkanském kostele v Sedlčanech.

Pod dlažbou kostela se nalézaly hrobky, do nichž bývali pochováváni členové rodů Radeckých z Radče na Uhřicích i členové jiných šlechtických rodů z okolí, někteří faráři a významnější místní učitelé.

Roku 1819 byl proražen v západním přízemí věže druhý vchod do kostela. V roce 1855 byl z higienických důvodů zrušen starodávný hřbitov u kostela.

Roku 1888 byl na oslavu jubilea císařského založen fond k rozšíření chrámu, protože stávající prostory již nestačily počtu sedleckých věřících. Plány k novému kostelu ve slohu románském vypracoval okresní inženýr Václav Schweizer ze Slaného. Během přestavby, která byla započata 18. dubna 1898, se konaly bohoslužby v jedné ze školních tříd. Stavba kostela byla ukončena 31. července 1899, vnitřní zařízení bylo dohotoveno 20. září téhož roku a o slavnosti svatého Jeronýma, patrona chrámu, 1. října 1899 se konala slavná benedikce.

Chrám byl vybaven i novými varhanami, které byly nákladem 3976 zl. pořízeny varhanářem Em. Petrem.

Kostel svatého Jeronýma je jediným kostelem v naší republice, který je vymalován v secesním slohu.

Ve věži kostela visí 4 nové zvony, které ulil zvonař Richard Herold v Chomutově. Jmenují se "Václav" (626 kg), "Jeroným" (366), "Jan N." (229 kg) a "Maria" (173 kg).

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)