Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Liberecký kraj » okres Jablonec nad Nisou » rozhledna » Rozhledna Bramberk - Lučany nad Nisou (rozhledna)

Rozhledna Bramberk - Lučany nad Nisou (rozhledna) [1112]




Vyhlídkovou věž bylo možné na vrchu Bramberk nedaleko Jablonce nad Nisou nalézt již od roku 1889. Dřevěnou stavbu 16 metrů vysokou zde nechala postavit lučanská sekce Německého Horského spolku pro Jizerské hory (zal. 1887). Vyhlídka byla během svého provozu několikrát silně poškozena a často byla mimo provoz. V roce 1892 byla na Brambrerku vystavěna turistická chata.                

V roce 1912 se lučanští rozhodnuli dřevěnou věž, která shořela, nahradit rozhlednou kamennou. Autorem projektu byl zkušený stavitel rozhleden jablonecký Robert Hemmrich. Celkem 21 metrů vysoká rozhledna z žulových kvádrů byla slavnostně zpřístupněna 16. června 1912. Na její ochoz ve výšce 18,5 metrů vede 96 schodů.                

Areál na Bramberku do roku 1991 provozovala společnost Restaurace a jídelny, poté přešel do soukromých rukou. Manželé Jindříškovi, kteří zde působili, tu vystavěli hotel Krásný. Díky velkému zadlužení však své aktivity na Bramberku po čase ukončili. Posléze se zde vystřídalo několik nájemců. V létě roku 2004 dokonce nabízela realitní kancelář Realmax Bramberk a veškeré pozemky včetně nemovitostí k prodeji za necelých 13 milionů korun. Některé části nemovitosti byly neúspěšně nabízeny v nucené dražbě i jabloneckým Okresním soudem. Počínaje rokem 2007 nový nájemce rozhlednu uzavřel z důvodu špatného stavu schodiště a zakázal vstup i do jejího blízkého okolí, které provizorně oplotil. Turisté tak museli rozhlednu obcházet okolním lesem. Majitelé areálu se mezitím ocitnuli v konkurzu (a v rozvodovém řízení), během kterého bylo další nakládání s majetkem nemožné.                

Město Lučany nad Nisou se za této neutěšené situace rozhodnulo rozhlednu opět zpřístupnit turistům a v létě 2010 ji získalo do nájmu od správce konkurzní podstaty. Zároveň bylo před samotným oficiálním otevřením dne 1. srpna 2010 opraveno schodiště a místní dobrovolní hasiči zpřístupnili i dříve neprůchodné cesty. Z výnosu veřejné sbírky se následně podařilo opravit ochoz a vyměnit některá okna. Nepodařil se však zamýšlený převod do majetku města, neboť nebyly dohledány dokumenty, které by toto potvrdily.                

Na jaře 2014 byla rozhledna (společně s dalšími třemi penziony v blízkém okolí) nabídnuta zájemcům v dražbě. Za částku 2,5mil. Kč (z původní vyvolávací ceny 800tis. Kč) ji získalo město Lučany nad Nisou, které následně začalo prostřednictvím veřejné sbírky shromažďovat finance na její zakoupení. V červnu 2015 se takto podařilo vybrat zhruba půl milionu korun. Zároveň Ministerstvo kultury zahájilo řízení ve věci prohlášení rozhledny za kulturní památku. V mezidobí samotná stavba "proknula", když město Lučany nechalo vykácet stromy v okolí rozhledny.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)