Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Mělník » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Víta - Kojetice (kostel)

Kostel sv. Víta - Kojetice (kostel) [10826]



Kostel sv.Víta je nejstarší památkou v obci. Stavba kostela je odbornou literaturou datována přibližně do r.1260, údajně vznikl z podnětu děkana svatovítské kapituly. Kostel se skládá z presbytáře, který je orientován na východ a širší lodi, která je na západní straně zakončena 21,6m vysokou věží. Na severní straně je sakristie a vstupní síň s přilehlou komorou. V roce 2010 slaví velké výročí - 750 let od postavení  ...

  Jednalo se původně o románskou stavbu, postavenou v polovině 13. století, z které se do dnešní doby zachovala loď a hranolová věž. O sto let později bylo původní kněžiště nahrazeno gotickým presbytářem a současně byla zvýšena věž. V 17. století došlo k drobným raně barokním úpravám, k nimž patří valená klenba s lunetami v prostoru lodi , přístavba sakristie a předsíně.
   Presbytář je vystavěn ve tvaru osmiúhelníka s pěti masívními opěrnými pilíři uvnitř nichž jsou čtyři okna v lomeném oblouku. V presbytáři nás zaujme křížová gotická klenba, kde je na dvou místech zakončena konzola obličejovým motivem. Vpravo situováno sedile – široká nika s kamennou lavicí.
   V r. 1970, při zřizování elektroinstalace v kostele , došlo k odhalení středověkých maleb. Byl podniknut rozsáhlejší průzkum omítek, který potvrdil existenci maleb v presbytáři a částečně na stěnách lodi. V r. 1988 a 1999 došlo k postupnému odkrývání a restaurování maleb ak. malířem Petrem Barešem. Odkryty byly dva celky v presbytáři zobrazující Zmrtvýchvstání Krista, Ukřižování, Nanebevstoupení Ježíše Krista a Seslání Ducha svatého. Malby pochází pravděpodobně z 1. poloviny 14. století.
   V kostele jsou tři oltáře. Hlavní oltář má ve svých renesančních tvarech velký obraz na němž je vyobrazen sv.Vít, vedle něj stojí skupina tří sv. biskupů Vojtěch, Norbert a Volfgang, vpravo jsou vyobrazeni sv. Václav, sv. Zikmund a sv. Prokop. Nad tímto obrazem je malý obrázek Nejsvětější Trojice. Vedle kazatelny z r. 1672 stojí oltář Panny Marie „dobré rady“. Naproti stojí druhý boční oltář sv. Františka Xaverského.
   Ve věži kostela byly původně zavěšeny 4 zvony Vavřinec, Poledník i Umíráček a Vít. Za 1.světové války byly tři zvony z věže sejmuty a roztaveny. Hlavní a největší zvon Vít z r. 1424 byl zničení ušetřen. V r. 1938 byly do kostelní věže zavěšeny nové dva zvony (větší sv. Maria 190 kg a Umíráček sv.Josef 20 kg). Oba zvony byly již v r. 1942 z nařízení německých okupantů zrekvírovány ve prospěch 2. svět.války. Na základě žádosti P.Josefa Erharda byl zvon Vít ušetřen a ponechán ve věži.
   Na čelní straně kruchty je dřevěný polychromovaný znak Prahy. Kamenný znak Prahy můžeme ještě vidět nad vraty fary, která byla postavena v r.1719. Tyto znaky svědčí o dlouholetých právech obce pražské v Kojeticích.
   V katastru nemovitostí je kostel sv. Víta zapsán na listu vlastnictví Římskokatolické farnosti Neratovice.

Kostel bývá pravidelně otevřen při mších, které se v kostele sv. Víta konají ve středu od 16.00 hod.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)