Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Mělník » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Víta - Kostelec nad Labem (kostel)

Kostel sv. Víta - Kostelec nad Labem (kostel) [10821]

Kulturní památka (KP)

Kostel sv. Víta. Pozdně gotická stavba, presbytář postavený do roku 1492, trojlodí z počátku l6. století. V letech 1566-67 byl kostel renesančně přestavěn, upraven v l7.století a v roce 1728. Jižní předsíň z poloviny l8.století, zvonice upravena roku 1829. - Trojlodní prostor zužující se směrem k obdélnému polygonálně uzavřenému presbytáři, ke kterému na severní straně přiléhá obdélníková sakristie. Po severní straně lodi čtvercová zvonice, na jižní straně barokní obdélníková předsíň. Na průčelí obdélníkový křídlový štít zdobený barokními sochami sv. Václava, sv.Floriána a sv.Víta. Mezi opěrnými pilíři s reliéfní výzdobou vestavěna sklenutá předsíň kryjící na západě pozdně gotický hrotovitý portál s přetínajícími se pruty. Na presbytáři kamenná deska se znakem města a s datem 1492 a znak Vančurů z Řehnic s datem 1566.

Na severní straně zvonice pozdně gotický znak Sekerků ze Sedčic nad pozdně gotickým hrotovitým portálem s přetínajícími se pruty. Na jižní předsíni barokní sochy arch.Michaela a dvou biskupů.- Presbytář zaklenut křížovou žebrovou klenbou a paprsčitě v závěru. Lodi(oddělené hranolovitě okosenými pilíři) sklenuté křížovou žebrovou klenbou na jehlancové konzoly. Barokní kruchta na hranolovitých pilířích podklenuta valeně s lunetami. - V sakristii jedno pole křížové žebrové klenby. - Kaple Panny Marie v přízemí zvonice sklenuta křížovou hřebíkovou klenbou. Z kaple do lodi pozdně gotický, profilovaný a mírně lomený portál, podobný portál i na jižní straně kostela. Z presbytáře do sakristie pozdně gotický profilovaný sedlový portál.- Zařízení.

Hlavní a boční oltáře pseudogotické, ostatní zařízení převážně barokní z l8.století (kazatelna, lavice, sochy sv.Šebestiána, sv. Jana Nepomuckého a sv. Immaculaty). - Obraz Panny Marie z konce l7.století a menší obraz Panny Marie z konce l8.století. Kostel sv.Víta postavila kališnická rodina Sekerků ze Sedčic v letech 1485-1492. Sekerkové ze Sedčic měli v erbu dvě sekerky ocelové barvy křížem položené na modrém podkladě. Byli hodně rozvětveni a lnuli věrně ke kalichu. Patřil jim nejen Kostelec, ale i Jiřice, Lobkovice atd. Po bělohorské bitvě odešli ožebračeni za hranice, kde v roce 1889 vymřeli. Při děkanském kostele sv.Víta se střídali duchovní velmi často. V letech 1450-1633 tady působilo asi 15 kněží, někteří jsou známí jenom podle křestního jména. - Kněz Prokop vedl duchovní správu v letech 1526-33.- Kněz Martin pokřtil, aniž by k tomu byl oprávněný, v Brandýse nad Labem nějaké dítě a byl za to obžalován u konsistoře. Na Martina bylo žalováno také v roce 1586, že v chrámě dopouští kázati kněžím luterským.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)