Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Tábor » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Ondřeje - Hlavatce (kostel)

Kostel sv. Ondřeje - Hlavatce (kostel) [10769]

Kulturní památka (KP)

V Hlavatcích se nachází kostel sv. Ondřeje. Kdy byl kostel původně postaven, není přesně známo. Je však jisté, že původní stavba byla gotická. Nejstarší částí chrámu je presbytář, který stavebně pochází pravděpodobně z počátku 14. století. Roku 1354 se totiž v Hlavatcích připomíná farnost, která však v době pobělohorské zanikla a vesnice byla přifařena k Plané nad Lužnicí. Až do roku 1787 zde byla zřízena samostatná duchovní správa-fara, ke které byly přifařeny obce Hlavatce, Svinky, Komárov, Vyhnanice, Bezděčín, Želeč a Radimov.

Hlavní chrámová loď byla přistavena (nebo snad přestavěna) v polovině 18. století. Loď je s presbytářem spojena velikým lomeným obloukem, který nese konstrukci věže. Na hlavním oltáři je Brázdův obraz sv. Ondřeje. Kromě hlavního oltáře jsou v kostele ještě dva postranní oltáře, a to Panny Marie a sv. Jana Nepomuckého.

V současné době má kostel 23,5 m vysokou věž, která je jehlancovitého tvaru, pobitá měděným plechem. Původní kostelní věž měla dvě báně. Podle záznamů udeřil blesk roku 1807 do věže blesk, ale nezpůsobil větší škod. Zato 21. března 1882 uhodil blesk do věže podruhé a věž zapálil. Shořela hořejší báň. Věž pak již do původní podoby obnovena nebyla a byla postavena nová, podoby současné.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)