Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Tábor » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Kateřiny - Mlýny (kostel)

Kostel sv. Kateřiny - Mlýny (kostel) [10766]



Nejvýznamnější památkou Mlýnů je kostel sv. Kateřiny s dosud používaným hřbitovem a okolní hřbitovní zeď. Kostel se nachází na malém návrší v horní části obce. Jedná se o jednolodní, původně gotický kostel z poloviny 14.století, na jehož třech oknech se zachovaly původní gotické kružby. První zmínka je z roku 1379, kdy bratři Petr, Oldřich a Jan z Rožmberka, majitelé panství Choustník, určili, že choustnický farář a jeho nástupci mají i ve Mlýnech držet sídelního kněze. Roku 1402 oddělil pražský arcibiskup filiální kostel ve Mlýnech od kostela v Choustníku a povýšil jej na farní. V roce 1406 daroval kostelu kněz na Příběnicích 7 kop grošů roční činže, za což měl mít farář ve Mlýnech k sobě druhého řádného kněze.

Fara se nacházela v současném č.26 a s kostelem byla spojena chodbou. Za husitských válek byl pravděpodobně zpustošen a pobořen a musel být roku 1609 z gruntu obnoven a věž nově vystavena. Tuto obnovu zajistil a financoval rytíř Jiří Homút z Harasova na Radeníně, Choustníku i Bělé pán. Potom pravděpodobně sloužil jako filiální kostel kostela choustnického.

Na oltáři je uveden letopočet 1708. Roku 1730 zaopatřila paní Marie Constancie Voračická pro Mlýnský kostel dva zvony. Za první světové války byl menší zvon vojáky odvezen. Druhý byl odvezen za druhé světové války, a na rozdíl od prvního, se vrátil krátce po skončení války, kdy byl slavnostně zavěšen a znovu vysvěcen.

Nové varhany byly pořízeny roku 1896. O dva roky později byly instalovány nové věžní hodiny, které byly vyměněny v roce 1995.

Roku 1955 proběhla generální oprava. Střecha kostela i věže byla opatřena novým šindelem, zdi byly nově omítnuty a vnitřek vymalován. V roce 1969 byla šindelová střecha kostela nahrazena současnou taškovou krytinou. Poslední oprava proběhla roku 1995, kdy byla věž omítnuta a pokryta novým šindelem. Rovněž hřbitovní zeď dostala novou omítku a novou krytinu.

Před vchodem na hřbitov stojí mohutná památná lípa. Původně zde rostly lípy dvě, které prý byly zasazeny kolem roku 1780 místním učitelem V. Růžičkou. V srpnu 1978, za silného větru, se polovina jedné lípy ulomila a padla na střechu kostela. O měsíc později padla i druhá polovina, ta na místo bývalého rybníka.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)