Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Tábor » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Filipa a Jakuba - Tábor (kostel)

Kostel sv. Filipa a Jakuba - Tábor (kostel) [10750]

Kulturní památka (KP)

Kostel středověkého původu. Současný stav má charakter pozdně gotický. Předsíň přistavěna někdy v 17. století, patrně po třicetileté válce, klenba presbyteria snad z roku 1742. Není vyloučeno, že kostel náležel předhusitskému osídlení, které je možno předpokládat na ostrohu pod hradem, v bezprostředním okolí kostela. Původ kostela v literatuře je datován do roku 1388. Historickoarchitektonická hodnota kostela je menší, ve srovnání s ostatními církevními památkami města. Nesporný je však význam kostela historický a urbanistický. Je důležitým prvkem městské siluety, pohledový cíl pohledu od východu ke Kotnovu. Další význam může kostel nabýt případným objevením a objasněním původního osídlení archeologickým průzkumem. S touto eventualitou nutno počítat při zásazích do terénu hřbitova. Bývalé hřbitovy patří mezi prvky nejstaršího táborského osídlení. Jednotlivé dochované náhrobky mají význam kulturní, z hlediska uměleckého patří k dobrému průměru sochařské produkce druhé poloviny 19. století.

Křesťanský hřbitov se skládá ze dvou částí. Nejstarší část s kostelem sv. Jakuba je s ním pravděpodobně historicky spjata. Protože hřbitov kapacitně nestačil, ročně se pohřbívalo přes 300 osob, byl po jednáních od r.1870 po vyloučení dalších v úvahu připadajících míst v Táboře roku 1891 vysvěcen rozšířený hřbitov jihozápadním směrem. Pro židovský hřbitov byly zakoupeny pozemky roku 1888, ale podrobnější zprávy nemáme. Hřbitov byl úplně zlikvidován nacisty za 2. sv. války. Kostel sv. Jakuba je připomínán již r.1388 jako kaple sv. Filipa a Jakuba, následně pobořena a znovu postavena r.1470. 24.7.1746 vypálena pruskými vojsky, ale téhož roku opět postavena v dnešním půdorysném rozsahu již jako kostel sv. Jakuba. 1871 byl kostel vykraden 1872-73 opraveny oltáře, kazatelna a kříže 1877 opraveny omítky, výmalba vně i uvnitř, dlažby a kamenické práce pokračování v technickém stavu.

Nejstarší sakrální památka na území města Tábor je dnes v majetku města. Odbor kultury a cestovního ruchu v rámci své činnosti zajišťuje krátkodobé pronájmy zejména k pořádání svatebních obřadů a různých krátkodobých kulturních akcí. 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)