Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Písek » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Václava - Krč u Protivína (kostel)

Kostel sv. Václava - Krč u Protivína (kostel) [10714]

Kulturní památka (KP)

Původně se jednalo o jednolodní kostel s gotickým presbytářem ze 14. století, který byl v roce 1913 přestavěn do dnešní podoby.

Kostel byl původně zasvěcen sv. Mikuláši. Byl vystavěn na počátku 14. století a před rokem 1360 byl farním. Fara tu zanikla roku 1623 a Krč byla přifařena nejdřív k Myšenci a pak od r. 1683 k Protivínu. Farnost zde byla obnovena roku 1905. Při opravě kostela byly v presbytáři objeveny pod omítkou gotické nástěnné malby. V roce 1913 byl kostel přestavěn – k severnímu boku lodi byl připojen nový presbytář a v severojižním směru prodloužena loď. Z původního presbytáře se stala boční kaple sv. Mikuláše. Kostel byl nově zasvěcen sv. Václavu. Kostel pak spolu s márnicí a používaným hřbitovem tvoří jednotný celek, který je obklopen ohradní zdí.

Samotný areál se nachází při východním okraji obce na mírném návrší. Původně se jednalo o orientovaný jednolodní kostel s gotickým presbytářem ze 14. století, který byl v roce 1913 přestavěn do dnešní podoby. Památkově nejhodnotnější je gotický prostor bývalého presbytáře, dnes kaple sv. Mikuláše, který je zaklenut křížovou hřebínkovou klenbou s viditelnými žebry dosedajícími na konzole. Stěny, klenba i hrotitý oblouk kaple jsou pokryty malbami, které zaznamenávají výjevy ze života sv. Mikuláše. V kapli se dochoval hodnotný kamenný portál ze 16.století vedoucí do sakristie a gotické okno střílnového typu. Z památkového hlediska je cenné zaklenutí sakristie křížovou klenbou, trámový strop v podvěží a architektonické a drobné stavební prvky jako např. kamenné gotické a renesanční portály, kování dveří a oken.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)