Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Kolín » kino » Kino Svět - Český Brod (kino)

Kino Svět - Český Brod (kino) [10564]



Českobrodské kino Svět, na rozdíl od jiných menších i větších měst, neukončilo svoji činnost. Podařilo se přesvědčit odpovědné činitele, že je nutné jeho existenci zachovat a naopak zajímavou budovu a její interiéry rozšířit a postupně přestavět na víceúčelové kulturní zařízení.

Kino Svět je umístěno v domě v ulici Krále Jiřího čp. 332, kde na místě zbořeného domu vybudoval „Spolek Švehlův dům“ v letech 1939 až 1940 moderní objekt s velkým sálem podle projektu pražského architekta Ing. Václava Velvarského. V době německé okupace tu hostoval s místními ochotníky Rudolf Deyl, herec Národního divadla. Po adaptaci, provedené architektem Františkem Bicanem z Českého Brodu, zahájilo v objektu v roce 1947 činnost kino Osvěta. Od roku 1969 je tu kino Svět se širokoúhlou projekcí. (podle PhDr. Miloš Dvořák) V roce 1997 bylo kino Svět začleněno do Městského kulturního a informačního centra v Českém Brodě a bylo započato s jeho postupnou úpravou na víceúčelové kulturně-společenské zařízení. Především byl využit prostor (absida) za projekčním plátnem (v původním řešení sálu nebylo počítáno s trvalým provozem kina, ale prostor byl projektován jako společenský sál s divadelním jevištěm), který byl zpřístupněn. Technické provedení spočívá v instalaci originálního mechanismu, který vysunuje a sklápí projekční plátno směrem nahoru. Směrem do sálu byla přistavěna forbína s přístupovými schůdky po obou stranách forbíny. Získal se tak jevištní prostor o ploše cca 10 × 7 m. V budově bylo dále instalováno nové ústřední vytápění (kotle na zemní plyn) a klimatizace v sále spojená s možností nárazového ohřevu vstupního vzduchu samostatným plynovým agregátem. Podlahy v sále kina a na přístupové chodbě byly opatřeny novým zátěžovým kobercem, provedena výmalba celého interiéru a zrekonstruováno sociální zařízení. Veřejné prostory kina byly doplněny účelnými doplňky jako jsou záclony, žaluzie, odpočinkové kouty, sedací nábytek. Sedadlová část jeviště nebyla zatím rekonstruována, neboť její stav není kritický.

V roce1999 byla dále zrekonstruována vstupní část budovy a vybudovány nové venkovní schody k hlavnímu vchodu. Budovu kina Svět čekají ještě některé vnitřní úpravy, rekonstrukce suterénních a sklepních místností, rekonstrukce kanalizace a pořízení nové fasády se zachováním prvků, které byly budově „uděleny“ při rekonstrukci na kinosál. Není ještě dořešeno využití části interiéru v prvním podlaží, který v současnosti slouží jako nájemní byt. K celkovým úpravám patří i rekonstrukce a renovace okolního prostoru, dvora a zbytku zelené plochy. Uvažuje se i částečném oplocení. Závěr rekonstrukce by měl patřit generální opravě fasády celé budovy. Vnitřní vybavení bylo doplněno o jednodušší, ale plně funkční osvětlovací park, který je nutný k provozu „nebiografových“ pořadů. Promítací kabina byla vybavena jednodušším audiotechnickým zařízením k reprodukci zvukových vstupů, reklam či hudby.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)