Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Mlýnice (přehrada) [10507]



Přehradní hráz je gravitační, zděná z lomového kamene, obloukového půdorysu o poloměru křivosti 200 m. Sklon návodního líce po kótu 383,50 m n. m. je svislý a dále je návodní líc ve sklonu 10 : 1. Sklon vzdušného líce se mění plynule, jeho štíhlostní poměr je 0,66. Pro převádění velkých vod slouží nehrazený korunový přeliv o pěti polích a max. kapacitě 25,06 m3.s-1, situovaný uprostřed hráze. Skluz od přelivů je ukončen ve vývaru společném i pro spodní výpusti.
K převádění běžných průtoků a k manipulacím s objemem vody v nádrži slouží dvě spodní výpusti DN 800 mm umístěné v příčných štolách hráze u dna údolí. Každá spodní výpust je opatřena dvěma uzávěry, na návodní straně je revizní tabule ovládaná z manipulační věže a na vzdušné straně regulační šoupě ovládané z manipulačního domku. Kapacita obou plně otevřených spodních výpustí je 13,90 m3.s-1.

Vodní dílo Mlýnice na Albrechtickém potoce patří mezi první zděné přehrady u nás. Investorem výstavby bylo Vodní družstvo v Liberci. Projekt vypracoval a přípravné práce řídil prof. Ing. Dr. Otto Intze, jenž měl až do své smrti v roce 1904 vrchní dozor na stavbě. Po něm dozor převzal Ing. Emanuel von Scheure. Stavba byla vodoprávně schválena povolovacím výměrem bývalého Okresního hejtmanství v Liberci ze dne 6. prosince 1903. Stavbu provedla celkovým nákladem 659 tisíc korun rakouských vídeňská firma H. Rella und Ko. Vodoprávní kolaudace byla provedena dne 14. 9. 1906.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)