Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Jindřichův Hradec » přehrada, rybník, jezero » Opatovický rybník - Domanín (rybník)

Opatovický rybník - Domanín (rybník) [10395]



Dva středověké rybníky založené v roce 1367 rozšířil a spojil v letech 1510-1518 rybníkář Štěpánek Netolický a později se na jeho úpravách podílel i Jakub Krčín. Ten se bez úspěchu pokusil o jeho propojení se sousedním rybníkem Svět. Oba rybníky byly brzy odděleny. Roku 1707 byl pod hrází rybníka na Zlaté stoce postaven Opatovický mlýn jehož historická budova stojí dodnes. Poblíž je nově opravená barokní kaplička. Stával tam ještě barokní pomník "Anděla strážce", připomínající tragickou dopravní nehodu kočáru Třeboňského arciděkana, opata augustiniánského kláštera (kanovníka Ferdinanda Glocka, zahynuvšího zde 12. února 1721 při cestě do Hrachoviště k zaopatření umírajícího sedláka), který byl později (1984) přemístěn do Třeboňského parku mezi hřbitovní kostel Sv. Jiljí a Schwarzenbergskou hrobku, na loučku u severoamerické borovice tuhé (Pinus rigida). Roku 2013 tam byl na podstavci z roku 1984 nahrazen moderním ztvárněním anděla od mladých třeboňských umělců a barokní sousoší se vrátilo do areálu Opatovického mlýna, za lípy u Zlaté stoky, nedaleko původního umístění.

Opatovický rybník je jeden z nejstarších rybníků v oblasti Třeboňska. Nachází se asi 1 km na jih od centra Třeboně, v těsném sousedství s rybníkem Svět. Vodní plocha má rozlohu 160,6 ha [1] a délku 2 km. Sypaná hráz je dlouhá 1177 m, široká 8,5 m a zadržuje 1,92 miliónů m³ vody. Rybník jehož průměrná hloubka je asi 1,5 až 2,5 m leží v nadmořské výšce 436 m. Přibližně uprostřed rybníka je zalesněný ostrov s malou loučkou, osídlený pouze vodním ptactvem. Na severním okraji se nalézá rekreační středisko Třeboňský Ráj s malou pláží. Další pláž (viz obrázek vpravo) se nalézá v Doubí - Oboře, nedaleko Opatovického Mlýna, stájí a Mlýnského dvora. Zvláštností je miniaturní pláž Heleny Simmerové, autorky Třeboňské pohádky.

Přítok vody tvoří jednak Zlatá stoka u Opatovického mlýna, dále se do rybníka vlévá Opatovická stoka od rybníků Ruda a Jamský, potok od rybníku Hůrky, vodoteč z Branské dubiny a dva drobné potůčky na západním břehu. Na severním okraji u Světa , poblíž Božích muk Sv. Vojtěcha, je přepouštěcí kanál mezi oběma rybníky. Nedaleko (u Třeboňského menhiru) je i jalová výpust k odvedení povodně do Zlaté stoky, zbudovaná v roce 2002. Hlavní výpust východní je kombinovaná - z části dřevěná, z části ocelová. Je tvořena 2 ocelovými troubami hrazenými dřevěnými lopatkami. Sypaná hráz vyztužená balvany na východní straně Opatovického rybníka, zpevněná dřevinami, spojující Oboru a Třeboň, je včetně části u kapličky (zátoka na jihu, kam přitéká voda ze Zlaté stoky) dlouhá téměř 2 km. Převažujícími dřevinami jsou mohutné duby a lípy, ale najdou se tam i tisy.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)