Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Hlučín (město) [1026]



Město Hlučín - Město s téměř 15 000 obyvateli, leží u řeky Opavy na spojnici mezi Ostravou a Opavou. V minulosti byly k městu připojovány a opět oddělovány menší obce. Dnes Hlučín zahrnuje také městské části Borovníky a Darkovičky.
Historie - Nejstarší dějiny města je třeba hledat na listinách o hradu Landeku, neboť město v těchto nejstarších dobách k tomuto hradu náleželo. Předpokládá se, že zakládací listinu vydal český král Přemysl Otakar II. K založení města Hlučína došlo pravděpodobně v roce 1256, kdy český král přijel na Opavsko aby se zúčastnil v Opavě obecního sněmu (v měsíci červnu a červenci roku 1256), na kterém se mino jiné též řešily pohraniční spory mezi Moravou a knížectvím opolským. Nezachoval se však žádný písemný doklad. Nejstarší dochovaná listina je až z 28. ledna 1303, která jasně dává najevo že Hlučín je městem, že má svého fojta, právo vlastní a řemeslníky. V této listině landecký pán, pán našeho města Siegfrid (Žibřid) Baruch potvrzuje městu vlastnictví pastvin při řece Opavici, zvaných "Granysyna = Hraničina", které již dříve král Přemysl Otakar II. městu daroval.
Aktivity - Největší zajímavostí Hlučína je sportovně – rekreační areál u rozlehlé plochy jezera, který láká návštěvníky ze širokého okolí, ale také z nedalekého Polska. Okolí města je ideálním místem k pěší turistice a cykloturistice, ale skýtá rovněž kulturně-historické vyžití.
Zajímavosti - Turisticky atraktivním místem je Areál vojenského opevnění v městské části Darkovičky. Vlastní Areál dnes slouží jako vojensko-technické muzeum, kde si můžete prohlédnout 3 pěchotní sruby, tzv. bunkry, které patřily v době 2. světové války k moravsko-ostravskému úseku linie těžkých opevnění. Všechny sruby jsou dodnes vybaveny dobovou výstrojí a výzbrojí.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Hlučín (město) Opava



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)