Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Moravskoslezský kraj » okres Karviná » pevnost, opevnění » MO-S 5 - Na trati (pěchotní srub)

MO-S 5 - Na trati (pěchotní srub) [10152]



Bunkr Na Trati je místní název pěchotního srubu MO-S5, ležícího v katastru obce Bohumín. Srub je vybudován jako symetrický, má dvě části vzájemně propojené chodbou vedoucí pod železniční trati spojující Bohumín a Chalupki jenž měl chránit. V roce 2000 vznikl v Bohumíně Klub vojenské historie. V tomtéž roce započal klub rekonstrukci srubu MO-S5.

 

Protáhlý tvar Československé republiky znamenal problematickou obranu, která by tak vyžadovala značně početnou armádu. Proto přistoupila ČSR k vybudování linie „bunkrů“. Linie opevnění měla být postupně vybudována kolem celé republiky. Výstavba započala právě zde v Bohumíně a podle původního plánu mělo být na stavebním podúseku Bohumín vybudováno osm bunkrů. Nakonec však pro protesty polské vlády nebyl objekt MOS-1 postaven.

Posádka srubu byla tvořena 43-mi muži. Obě strany srubu měli stejnou výzbroj, do které patřil: 1 x protitankový kanón vz. 36 (sólo), 2 x těžký kulomet vz. 36 (sólo), a lehký obranný kulomet vz. 26. Zatím co pravá část měla ve výzbroji těžký kulomet, v levé části byl lehký kulomet.

strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)