Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Slavětín (obec) [1007]



Slavětín je stará slovanská obec, která se nachází v Bouzovské vrchovině 9 km jihozápadně od Litovle. Katastr o rozloze 490 ha je z poloviny pokryt bouzovskými lesy. Nejvyšším bodem je kopec Kamenice 489 m.n.m.

 Obec má venkovský charakter s převažující funkcí bydlení a rekreačního využití. V současné době (2011) má 202 obyvatel. Na katastru hospodaří Bouzovská zemědělská společnost. Podnikatelské aktivity zastupuje závod DCD Ideal spol. s r.o. – výrobce pěnového polystyrenu a provoz cestmistrovství Správy silnic Olomouckého kraje.

 Obec má dobré dopravní napojení na dálnici od Olomouce a autobusové spojení z Litovle a Konice. Z občanské vybavenosti je v obci prodejna smíšeného zboží, mateřská škola, obecní knihovna a rekreačně sportovní areál sloužící v letním období k pořádání společenských akcí. V tomto směru je aktivní Sbor dobrovolných hasičů.

 K významným památkám obce patří Kaple sv. Cyrila a Metoděje z roku 1888, Kamenný kříž na křižovatce u obecního úřadu z roku 1906, Kamenný kříž před domem čp. 76, Litinový kříž v zahradě domu čp. 1 z roku 1876 a arkádové náspí z 2. pol. 19. století, Pomník obětem 1. a 2. světové války před mateřskou školou. V okolí obce jsou možné výlety do Javoříčské jeskyně, Mladečské Jeskyně, na hrad Bouzov a zámek v Náměšti na Hané.

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Slavětín (obec) Olomouc
obec, osada Slavětín (obec) Havlíčkův Brod
město, městys Slavětín (městys) Louny
obec, osada Slavětín nad Metují (obec) Náchod
obec, osada Slavětín (osada) Jindřichův Hradec



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)