Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Ocmanice (obec) [7763]


foto Ocmanice (obec)
    Ocmanice (xhlav)

Obec Ocmanice je venkovským sídlem položeným necelé čtyři kilometry severozápadně od Náměště nad Oslavou. Nachází se nad pravým břehem řeky Oslavy ve výšce 320 m.n.m.

Je organizačně samostatnou jednotkou s vlastním obecním úřadem. Spádově patří k Náměšti nad Oslavou. Obec má především zemědělský charakter a pouze základní občanskou vybavenost.

Zástavba se sestává z řadové výstavby rodinných domů rozložených po obou stranách průchozí státní silnice i dalších místních komunikací. Většina domů je vybudována jako selská stavení s průjezdy do dvora k hospodářským budovám a dále do zahrad.
Do Ocmanic spadají dvě samoty. Placký dvůr a Stružský (Padrtův) mlýn, obě jsou jižně od Ocmanic poblíž silnice a železnice do Třebíče.
Na návsi je malá zvonička a také památník padlým v první světové válce. V obci se též nachází historický hřbitov. V roce 2004 byla otevřena rozhledna nad vodojemem s rozhledem do širokého okolí.
Kolem Plackého dvora se podél silnice nachází Haukwitzova alej, která je vyhlášená krajinným památkovým útvarem, a je dobře viditelná z rozhledny.
Poblíž Stružského mlýna, podél cesty k silnici do Náměště, je vyhlášena „Přírodní památka“ s rostoucími konikleci.

Snad nejstarší písemná památka, v níž je jméno obce zmiňováno,byla zakládací listina kláštera třebického z r.1101Jméno vesnice odvozeno je od vlastního jména Ocman (Uzman-německy). Tedy vesnice patřící Ocmanovi-vesnice Ocmanova, tedy Ocmanice.

Patří mezi nejstarší vesnice okresu náměšťského. Patřila ku statku zemanů z Vanče, jež měli svoji tvrz ve Vanči. o vymření tohoto rodu bratry Tobiášem a Sezinou z Vanče r. 1366 udělil markrabě moravský Jan osiřelé statky Vaneč, Studenec, Ocmanice a Zahrádku Janovi z Meziříčí, příbuznému pánů z Vanče. K tomuto letopočtu se též datuje první zmínka oOcmanicích v zemských deskách brněnských. Po Janovi z Meziříčí zmocnil se neprávem Ocmanic Mikuláš z Otratic a z Vlašimě, jemuž je odejmul r. 1446 Jaroslav z Lomnice, příbuzný pánů z Vanče a Meziříčí. Rod pánů z Lomnice stal se po r. 1480 majitelem panství náměšťského a od té doby připojeny Ocmanice k panství náměšťskému a tvořily s Náměští jednu obec až do r.1872, kdy od obce Náměště odděleny, staly se samostatnou obcí s vlastním starostou.

Vesnice měla r. 1900 ve 46 číslech 343 obyvatel. V roce 1890 343, r. 1870, kdy byla spojena ještě s Náměští v jednu obec 338 obyvatel.R. 1674 bylo osazeno 10 celolánů (po 70 měrách) 4 ½ lány (po 35 měrách), 3 ¼ lány a 2 chalupy s polem, nově osazeny byly 1 lán a 1 ¼ lánu, staropustým byl 1 lán.Tratě se nazývaly: Pancířky, ve Stráži, Vápenný, Podsedky, Zhořelica (louka) a Ouvary.

Povinnosti měli poddaní jako v ostatních vesnicích, které byly spojeny s Náměští v jednu obec. Spodní část osady poblíž řeky byla stavěna velmi nepravidelně, kdežto v horní části ležely statky vedle sebe, zde jsou domy obráceny průčelím na náves, stavěny jsou částečně z kamene, částečně z cihel, omítány a obíleny. Uprostřed návsi stojí zvonička.

Kroj byl poloměstský (nezachoval se), uspořádání statků jako v osadách sousedních.

Přifařeny jsou Ocmanice do Náměště, přiškoleny bývaly do Naloučan. V roce 1582 zde stála škola Bratrská, jednotřídní, navštěvovalo ji asi 60 žáků. Tehdy měly Ocmanice lázně, držel je Jiří Adamů. Ocmanice mají svůj vlastní hřbitov.

Do území Ocmanic patří 543,6 ha polí, 36,5 ha luk, 4,4 ha zahrad, 89,7 pastvin a 16 ha lesa. Samoty spadající do Ocmanic: Placký dvůr a Stružský (Padrtův) mlýn, obě jsou jižně od Ocmanic poblíž silnice a železnice do Třebíče. Ve skalách u řeky Oslavy se nalézají hvězdovité paprskovce s vápencem a na Šmardových polích směrem ku Plackému dvoru vyorávali čisté křemenné křišťály.

 


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Ocmanice (obec) Třebíč



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)