Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Praha » okres Praha hl.m. » obec, část obce (osada) » Praha 6 (městská část)

Praha 6 (městská část) [7530]



Území Prahy 6 se rozkládá v severozápadní části Prahy. Svými 100 tisíci obyvateli a 41 km2 rozlohy patří mezi největší a nejlidnatější městské části. Praha 6 je složena z katastrálních území Bubenče (část), Břevnova, Dejvic, Hradčan (část), Liboce, Ruzyně, Střešovic, Veleslavína a Vokovic. Pro svůj velký podíl zelených ploch a vilové rodinné zástavby je tato čtvrť vyhledávanou a žádanou městskou částí nejen mezi pražskými obyvateli, ale i návštěvníky hl.m. Prahy.

V minulém pohledu jsme zlehka nastínily všeobecnou historii i pohled do budoucnosti městské části a tentokrát si povíme trochu z historie znaku a praporu městské části Praha 6.

Ze všech bývalých obcí tvořících dnešní Městskou část Praha 6 měla svůj znak pouze města Bubeneč a Břevnov.

 

Obec Bubeneč byla Nejvyšším rozhodnutím císaře Františka Josefa I. ze dne 26.10.1904 povýšena na město a zároveň jí byl udělen i znak. Dne 17.2.1905 byl císařskou kanceláří vydán majestát, v němž je znak vymalován a popsán: V červeném štítu stříbrná hradební zeď s otevřenou branou bez vrat, opatřenou zdviženou zlatou padací mříží a s cimbuřím o pěti stínkách. Z druhé z nich skáče doleva stříbrný beran se zlatou zbrojí. Štít kryje stříbrná hradební koruna.

Obec Břevnov byla také povýšena na město Nejvyšším rozhodnutím císaře Františka Josefa I., a to ze dne 27.4.1907, avšak nevyžádala si příslušný majestát o povýšení a o znaku. Přesto Břevnov vlastní znak užíval. Tvořil ho polcený štít, vpravo v modrém poli tři šikmé stříbrné ostrve pod sebou, každá o třech sucích, vlevo v červeném poli stříbrný dvouocasý lev ve skoku, zlatě korunovaný, se zlatou zbrojí a s červeným jazykem. Na štítu stříbrná hradební koruna.

Tyto dva existující historické znaky se také staly podkladem pro návrh Jiřího Rathouského, který zvítězil ve veřejném výběrovém řízení na znak Městské části Praha 6. Znak tvoří štít se stříbrnou hradební zdí (symbol města), v jejíž otevřené bráně bez vrat je v modři umístěna šestihrotá stříbrná hvězda (symbol pořadového čísla městské části v rámci hlavního města Prahy). Horní polovina štítu je polcena. Heraldicky pravá polovina je červená se stříbrným, zlatě ozbrojeným (tj. se zlatými rohy a kopyty) beranem, skákajícím ze stínky cimbuří do středu štítu (znak města Bubenče). V heraldicky levé polovině jsou v modři nad sebou tři šikmé stříbrné ostrve o třech sucích (část znaku města Břevnov). Tento návrh upřednostnil historické symboly Bubenče, na jehož katastrálním území se nachází radnice městské části, a Břevnova – historicky nejstarší součásti Prahy 6, a to ve spojení se symboly města (hradební zeď) a určením městské části (šestihrotá hvězda).

Z návrhů na prapor Městské části Praha 6 byl vybrán návrh Jana Dvořáka, který byl rovněž mírně modifikován. List praporu je rozdělen do tří vodorovných pruhů stejné šíře, horního a spodního modré a prostředního červené barvy (tj. základní barvy znaku).

Takto přijaté a zastupitelstvem schválené návrhy na znak a prapor byly Městské části Praha 6 jako její symboly uděleny rozhodnutím předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky ze dne 31.1.1997.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Praha 6 (městská část) Praha hl.m.



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)