Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Klec (obec) [5541]


foto Klec (obec)
    Letecký pohled ()

První písemná zpráva pochází z roku 1388. Obec se nachází v nadmořské výšce 414 metrů. Na území žije 199 obyvatel.

V prostoru, kde byla založena Klec, se stýkaly zájmy tří panství, ústeckého, strážského a třeboňského. Proto měnila obec často své majitele.Oldřich z Rožmberka nemusel být jejím prvním vlastníkem, mohli to být páni ze Stráže. Ve své době to byl mocný rod, když si upevňoval své pozice ve vzdálené Kleci zakoupením zboží a postavení hradu Flughause po roce 1400 (Hrad Flughause: Při břehu Kleteckého rybníka (foto) vyčnívá nad mírnou krajinou zřícenina hrádku Flughause, dnes už jen zalesněný pahorek (foto). K hrádku se váže místní pověst o bílé paní, která se spolu se svými dětmi prochází po hrázích přilehlých rybníků. Možnost nahlédnout do života tehdejší vsi nám poskytují registra vydaná k prodeji strážského panství roku 1578. Jsou uložena v oddělení třeboňského archivu v Jindřichově Hradci a jsou nejstarším dostupným dokumentem o Kleci.

Vlajka: modrý list. Uprostřed žlutý hrad s prolomenou gotickou branou s cimbuřím s pěti zuby a věží s cimbuřím se čtyřmi zuby. Po stranách brány a na věži po černé klíčové střílně. Z horní střílny vyniká kosmo na bílé žerdi žlutý praporec s ocasem, v něm modrá růže se žlutým semeníkem. Na vlající straně hradu na posledním zubu cimbuří brány sedí bílý ptáček s červenou zbrojí a křídlem, v bráně bílá klec s kruhovým závěsem. Poměr šířky k délce listu je 2 : 3.

Znak: v modrém štítě zlatý hrad s prolomenou gotickou branou s cimbuřím o pěti stínkách a věží s cimbuřím o čtyřech stínkách. Po stranách brány a na věži po černé klíčové střílně. Z horní střílny vyniká kosmo na stříbrné žerdi zlatý praporec s ocasem, v něm modrá růže se zlatým semeníkem. Vlevo na poslední stínce brány sedí stříbrný ptáček s červenou zbrojí a křídlem, v bráně stříbrná klec s kruhovým závěsem.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Klec (obec) Jindřichův Hradec



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)