Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Dačice (město) [5508]


foto Dačice (město)
    Nový zámek.. (exor)

Nejstarší písemná zpráva o Dačicích je z roku 1183 v kronice Jarlocha, opata premonstrátského kláštera v Milevsku. Tohoto roku si nechal znojemský kníže a markrabě moravský Konrád Ota vysvětit v Dačicích kostel olomouckým biskupem Pelhřimem.

Jméno města
Pravděpodobně odvozeno příponou -ice od starobylého osobního jména Dak nebo Dač, domáckých podob jmen Dabor, Damir, Dalibor a znamená "ves lidí Dakových, Dačových".

Heraldický znak
Na modrém štítě je zlatá pětilistá růže s červeným středem a zelenými kališními lístky a nad ní zlaté latinské písmeno M pod korunou (znak vychází z erbu pánů z Hradce), nad štítem je dále kolčí helm s modrozlatými pokryvadly a královskou korunou.

Dačice jsou přirozeným centrem regionu jihozápadní Moravy. To je dáno nejen jejich polohou, ale i množstvím služeb, které jsou zde k dispozici. Vzhledem k vysokému podílu plynofikace je v Dačicích čisté ovzduší a v poslední době, po dokončení kanalizace (za přispění EU z programu Phare) a vybudování čističky odpadních vod, i poměrně čistá Moravská Dyje. Okolní lesy, historické památky a památná, pověstmi opředená místa, dotvářejí malebný charakter města a okolního kraje.

V samotném městě najdete nejen množství obchodů a obchůdků, malých i větších firem, ale například i nemocnici, moderní sportovní stadion, kino i mnoho dalších kulturních a sportovních zařízení. Dopravní spojení je zajištěno především autobusy a v severojižním směru i železnicí na trati Kostelec u Jihlavy - Slavonice.

Ve městě v posledních letech probíhá čilý stavební ruch. Na západním okraji vzniká nová výstavba v lokalitě Nivy. Před nedávnem byla dokončena nová budova Základní umělecké školy a v roce 2005 bude rozšířena možnost bezplatného parkování v centru města.

Zdánlivě jednotvárný život Dačic ozvláštňují pravidelně pořádané akce jako např. festival dechových orchestrů Fest Band anebo přehlídka ochotnických divadel Za dačickou kostku cukru.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Dačice (město) Jindřichův Hradec



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)