Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Nechvalín (obec) [4994]


foto Nechvalín (obec)
     Nechvalín (foto: Libor Vlach) ()

První zmínka o obci Nechvalín je ve falzu zakládací listiny vizovického kláštera datované r. 1261. Jihozápadně od obce se zachovalo na kopci hradisko po rytířské tvrzi, které je v současné době vedeno jako nemovitá kulturní památka. O počátcích nechvalínské tvrze nejsou přesné informace. Předpokládá se, že existovala již ve 14. století, neboť v letech 1319 -1341 se uvádí Hynek z Nechvalína. V r. 1529 se Nechvalín stal biskupským lénem. Zdejší tvrz byla sídlem držitelů léna až do r. 1653, kdy byl Nechvalín postoupen Lichtenštejnům a stal se součástí Ždánického panství. Protože Lichtenštějnům patřil zámek ve Ždánicích, tvrz nepotřebovali a ta zanikla.                                

To, že bylo území obce Nechvalín osídleno dávno před rokem 1261, dokazují archeologické nálezy na katastru obce. Při terénních úpravách započatých v roce 1975 bylo odkryto pohřebiště, kde bylo prozkoumáno 179 hrobů, 16 z doby laténské, ostatní převážně slovanské. Byly zde nalezeny 4 železné meče, 7 seker, 6 kopí, ve 12 hrobech ostruhy, dále šperky a nádoby. Podle nálezů v hrobech lze soudit, že Nechvalín patřil k významným velkomoravským opěrným bodům. Je škoda, že v obci nebylo zřízeno muzeum a nálezy byly z obce odvezeny.                              

Škola byla v obci postavena v r. 1834. Budova školy, ve které probíhá výuka v současné době byla postavena v r. 1895. V polovině 70. let proběhla generální oprava. V současné době se v této budově nachází základní škola, mateřská škola a školní jídelna.                            

Do r. 1891 byla v obci pouze zvonice, v r. 1891 byla v obci postavena kaple zasvěcená sv. Kateřině. Její interiér byl v roce 1980 zrenovován místním farářem P. Zouharem. V letech 1998, 1999 proběhlo statické zajištění objektu, oprava střechy, pozlacení kříže na věži.                              

V r. 1980 byla obec Nechvalín integrována pod MNV Bukovany. Osamostatnila se k 23.3.1990.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Nechvalín (obec) Hodonín



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)