Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Srlín (část obce) [47638]



V r. 1218 se poprvé uvádí Radoslaus de Zyrlin. V dalších staletích patřila ves, často rozdělená, různým majitelům: Milevskému klášteru, Rožmberkům, Švamberkům, Bechyňům z Lažan, Hozlaurům, jezuitskému řádu.V polovině 17. století žil v Srlíně jen 1 sedlák a 6 malých zemědělců. Ostatní stavení byla vypálena, podle zápisu “pole dokonale pusty, ladem leží a lesem zarostlé”. V r. 1734 tu jezuité postavili pivovar, který vařil pivo ještě v osmdesátých letech 19. století. V polovině 18. století žilo ve vsi 11 chalupníků a 2 hospodáři. Obhospodařovali 54 ha orné půdy, pastviny neměli. Hospodářům byla stanovena jak ruční robota, tak robota s volským dvojspřežím, 9 chalupníkům ruční robota, všechny roboty v rozsahu 148 dní v roce.

V r. 1807 se 93 osob zabývalo předením lnu, 12 osob předením vlny. V šedesátých letech 19. století měl Srlín 65 domků a 525 obyvatel (nejvíce v dějinách obce).
V sedmdesátých a osmdesátých letech 19. století se více než 60 obyvatel vystěhovalo do Ameriky.

Ve dvacátých až čtyřicátých letech 15. století plnil Jan ze Srlína důležité důvěrné úkoly Oldřicha z Rožmberka. Od táborských bojovníků byl zajat, vězněn a mučen. Po osvobození nadále pracoval v Rožmberských službách. V r. 1874 se do Ameriky vystěhovala také nemajetná rodina Neužilova. Jeden z jejích synů za mořem vystudoval, byl vysvěcen na kněze a stal se opatem českého kláštera v Lisle u Chicaga. Za činnost ve prospěch osvobození původní vlasti byl po obou válkách vyznamenán. Zemřel v r. 1946.


Sdílej s přáteli:  Facebook      Twitter


strana 1

Vložení nových fotografií přidat text nebo poznámku     Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Srlín (část obce) Písek



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)