Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Kolín » lidová architektura » Skanzen - Kouřim (lidová architektura)

Skanzen - Kouřim (lidová architektura) [1635]

Kulturní památka (KP)


Na ploše necelých tří hektarů se nachází nedaleko města Kouřim na jeho jižní straně - skanzen lidové architektury, který byl založen v roce 1972. Je to vlastně záchranný regionální skanzen, protože podmět k založení dal vznik vodárenské nádrže Želivka. Vodní plocha totiž zaplavila zajímavé památky lidové architektury.

V roce 1976 byla otevřena první část skanzenu a časem se stal i speciálním zařízením zaměřeným na ukázky stavebních technik. Poslední objekty se byly dopraveny v roce 1982. V průběhu roku se tu pořádají slavnosti, národopisné akce a výstavy. Má návštěva proběhla zrovna ve chvíli, kdy tam byla jedna ze slavností a tak jsem tam strávil prakticky celý den.. K nejzajímavějším stavbám určitě patří chalupa malozemědělce stojící dříve v Budči. Rozlehlá rychta z Bradlecké Lhoty má pak bohatě skládanou a malovanou lomenici a má 5 prostor. Roubená kovárna pochází z roku 1774 z obce Starý Bydžov. Zvláštností je, že na svém původním místě přečkala velmi mnoho požárů a do roku 1958 sloužila stále svému původnímu účelu. Skoro veškeré zařízení kovárny sem bylo dovezeno z Louňovic pod Blaníkem. U cesty nedaleko kovárny pak stojí Boží muka z červeného pískovce pocházející z roku 1897.

Kouřimský skanzen vlastní i nejstarší polygonální stodoly. Původní záměr 38 větších staveb se sice nepodařilo naplnit, ale i tak je tu na co koukat. Popišme si, co se vlastně všechno ve skanzenu dá vidět od vchodu u parkoviště až po poslední statek z Jílového. U parkoviště je čelní stěna lomenice z Krchleb. Po vejití vjezdovými vraty brány z Kubšovky vedle pokladny - kde si můžete koupit pohledy a turistickou známku se pak vlevo nachází zatím uzavřená stodola s Durlic (1648) do které se vešlo neuvěřitelných 55 šestimetrových žebřiňáků obilí. Následují dva špýchary - jeden z Hrádku a druhý z Budče. O Božím mukách jsem se již zmiňoval, tak tedy dál uvidíte rumpálovou studnu, chalupu se špýcharem z Budče, statek z Týřovic (1807) a sochu sv. Donáta ze Svatbína. U dřevěné pumpy ze Zelán pak stojí stodola ze Želejova a za hlavní cestou zmiňovaná kovárna ze Starého Bydžova. Pak už následují rychta z Bradlecké Lhoty a statek z Jílového. Je tu na co koukat a v hospůdce se tu můžete i občerstvit.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)