Vyhledávání

Rozšířené hledání

[469] 23.11.2012: Dodržování předepsané rychlosti na silnicích

zpět na přehled článků |

Dodržování předepsané rychlosti na silnicích


Odbor služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje má k dispozici dvě vozidla, která mohou měřit rychlost ostatních aut i za jízdy.

Dálniční oddělení Kocourovec má jedno vozidlo značky Passat. Toto auto kontroluje úsek rychlostní komunikace R35, R46 část dálnice D1 což činí více jak 50 km komunikace.



Za minulý týden, tedy od 12. 11. do 18. 11. 2012 zde policisté zjistili celkem 139 přestupků. Nejčastějším přestupkem byla jízda bez dálniční známky. Tohoto přestupku se dopustilo 33 řidičů, dále 12 řidičů překročilo nejvyšší povolenou rychlost a u jednoho řidiče bylo při kontrole zjištěno požití alkoholu před jízdou. Na pokutách bylo vybráno 65 200 korun.

Ve čtvrtek 15. 11. 2012 na překroční nejvyšší povolené rychlosti doplatil řidič osobního auta značky Subaru. Na rychlostní komunikaci R35 jel rychlostí 163 km/hod. Tedy překročil nejvyšší povolenou rychlost (130km/hod) o 33km. Na místě přišel o řidičský průkaz.

Druhé vozidlo značky Passat z oddělení silničního dohledu mohou řidiči potkat na kterékoli silnici v kraji. Tedy kdekoli na 3 535 km silnic, I., II. a III. třídy, kterými je protkán Olomoucký kraj. Opět auto může měřit rychlost jedoucích aut za jízdy, ale i v klidu. Za minulý týden takto policisté změřili 61 neukázněných řidičů a na pokutách vybrali 66 500 korun.

Je tedy na místě připomenout všem řidičům, aby dodržovali nejvyšší povolenou rychlost. Rychlost je jednou z hlavních příčin tragických dopravních nehod. Za deset měsíců letošního roku došlo v kraji k 3645 dopravním nehodám, při kterých zemřelo 31 osob. Rychlá jízda se podepsala na 535 nehodách a zemřelo při ní 12 osob.

Začíná období, kdy se na silnicích z rána vytváří námraza a v některých místech i náledí, hlavně tam, kde vede silnice lesními úseky, v okolí vodních toků a na mostech. Je nutné, aby si řidiči tuto změnu klimatických podmínek uvědomovali a rychlost a způsob jízdy přizpůsobili stavu a povaze vozovky a svým schopnostem. Také mlha a sníh je často společně s rychlou jízdou jedna z hlavních příčin dopravní nehody.

(mjr. Mgr. Marta Vlachová)



Související články:





Video:


Váš názor/komentář:

Autor:
Netolerujeme používání urážlivých výroků, propagace ilegálních politických hnutí a všech dalších věcí, které jsou v rozporu s obecnou slušností a zákony České Republiky. Za obsah komentářů neručíme. Provozovatel serveru si vyhrazuje právo smazat komentáře, které jsou dle jeho názoru v rozporu se zákony, slušnými mravy nebo jsou jinak nevhodné pro uveřejnění.

Antispamová ochrana opište ověřovací kód s malými písmeny

Názory a komentáře čtenářů:


2012-11-23 23:51:09 Máte tam chybu, pokud je povolená rychlost 130 a jel 163 tak nepřekročil o 63. Autor: Martin