Vyhledávání

Rozšířené hledání

[429] 04.09.2012: Dny Evropského dědictví v Mikroregionu Zábřežsko

zpět na přehled článků |

Dny Evropského dědictví v Mikroregionu Zábřežsko


Tajemná sklepení zábřežského zámku letos poprvé zpřístupní pořadatelé Dnů evropského dědictví na Zábřežsku. Akce, při níž správci památek otevírají historické objekty široké veřejnosti, se bude letos v Zábřehu a blízkém okolí konat v sobotu 8. a v neděli 9. září. „Snahou města je v rámci Dnů evropského dědictví každý rok nabídnout něco nového. Letos bude poprvé zpřístupněn jeden ze zámeckých sklepů,“ uvedl starosta Zábřeha František John. Zpřístupněný sklep navíc ožije fotografickou výstavou Žijeme kulturně, kterou připravilo Mateřské a rodinné centrum Zábřeh. Již druhým rokem bude zpřístupněna pracovna starosty umístěná nad průjezdem do zábřežského hradu dostupná „tajným“ pískovcovým točitým schodištěm, ve které si budou moci návštěvníci prohlédnout model města podle stavu z 18. století vytvořený Pavlem Applem a historické veduty.



Dny evropského dědictví na Zábřežsku začnou již v pátek 7. září v 19 hodin společným zahájením. Letos uskuteční právě v zámeckých sklepeních a bude spojeno s vernisáží výstavy Žijeme kulturně. Samotnému slavnostnímu zahájení bude v 17 hodin předcházet vernisáž výstavy zábřežského muzea v Domě Pod Podloubím. O víkendu budou moci zájemci zavítat do devíti památek v Zábřeze a jeho nejbližším okolí. Kostel svatého Bartoloměje s farním muzeem, kostel svaté Barbory, hrad a zámek Zábřeh, Šubrtova kaple a kostel Církve Československé husitské budou otevřeny v sobotu 8. září od 10 do 12 a od 13 do 17 hodin. V neděli 9. září pak od 10 do 12 hodin. Pouze v sobotu budou otevřeny Dům Pod Podloubím v Zábřehu a hrobka rodu Bukůvků v Postřelmově. Dům Pod Podloubím budou moci lidé navštívit od 9 do 12 a od 13 do 16 hodin, postřelmovskou hrobku od 10 do 12 a od 13 do 17 hodin. Zámek na Skaličce jeho majitelé zpřístupní po oba dny mezi 14. a 18. hodinou. Tvrz v Nemili bude otevřená v sobotu od 10 do 17 a v neděli od 10 do 15 hodin. Kašna a morový sloup na Masarykově náměstí jsou přístupny volně. „V letošním roce jsme se po čtyřech letech rozhodli znovu vydat sborník ke Dnům evropského dědictví, v němž je stručně popsána historie všech památek zapojených do této akce v Mikroregionu Zábřežsko. V roce 2008 byl náklad několika stovek výtisků rozebrán prakticky okamžitě. Velký zájem o sborník tak očekáváme i letos,“ řekl lokální garant Dnů evropského dědictví Petr Krňávek.

Sborník bude k dispozici na vybraných památkách. Doprovodné akce ke Dnům evropského dědictví se letos odehrají zejména na zámku na Skaličce. V sobotu v 15 hodin zde bude vernisáž výstavy Daniely a Martina Kosových a v neděli zde v 18 hodin začne divadelní hra Davida Drábka Švédský stůl. Již tradiční doprovodnou akcí je sbírání příležitostných razítek. Kdo jich do věže kostela svatého Bartoloměje přinese alespoň polovinu z celkového počtu, může se těšit na pamětní list.

Kompletní a aktuální informace ke Dnům evropského dědictví jsou zveřejněny na stránkách http://ehdzabreh.wz.cz.

 

 

 

Kontakty pro bližší informace:

 

RNDr. Mgr. František JOHN, Ph.D., starosta, telefon: 583 468 218, mob. telefon: +420 734 602 787, e-mail: františek.johnk@muzabreh.cz

 

Petr Krňávek (Farní muzeum Zábřeh) - lokální garant Dnů evropského

dědictví v Mikroregionu Zábřežsko, mob. tel. +420 731 044 840, e-mai: farni.muzeum@email.cz

 

Bc. Daniel GRYC, tiskový mluvčí, telefon: 583 468 246, mob. telefon: +420 733 535 795, e-mail: daniel.gryc@muzabreh.cz



Související články:





Video:


Váš názor/komentář:

Autor:
Netolerujeme používání urážlivých výroků, propagace ilegálních politických hnutí a všech dalších věcí, které jsou v rozporu s obecnou slušností a zákony České Republiky. Za obsah komentářů neručíme. Provozovatel serveru si vyhrazuje právo smazat komentáře, které jsou dle jeho názoru v rozporu se zákony, slušnými mravy nebo jsou jinak nevhodné pro uveřejnění.

Antispamová ochrana opište ověřovací kód s malými písmeny

Názory a komentáře čtenářů: