Vyhledávání

Rozšířené hledání

[230] 20.10.2011: Zpravodaj Policie České republiky čtvrtek 42.týden

zpět na přehled článků |

Zpravodaj Policie České republiky čtvrtek 42.týden


  • Dne 19. 10. 2011 šetřili policisté v okrese Šumperk tři nahlášené dopravní nehody, při kterých byly dvě osoby zraněny lehce. Celková škoda činí 158000 Kč.
  • Trestného činu poškození cizí věci se dopustil neznámý pachatel, který v době od 18. 10. do 19. 10. 2011 na ulici Vančurové v Šumperku, postříkal stříbrnou barvou zaparkované vozidlo značky BMW. Tímto jednáním majiteli způsobil škodu kolem 30000 Kč.
  • Dne 20. 10. 2011 ve 3:21 hodin došlo v úseku mezi obcemi Olomouc a Mohelnice, před přejezdem u Loštic, ke střetu s lesní zvěří. Řidič peugeotu, 36letý muž z České Třebové uvedl, že během jízdy mu do dráhy vběhl daněk, kdy nestačil zareagovat a zvíře srazil. Když řidič vystupoval z vozidla, tak v daný moment kolem jeho vozidla projel nezjištěný nákladní automobil, který mu zachytil o dveře. Při nehodě nedošlo ke zranění osob. Dechová zkouška u řidiče byla negativní. Škoda na vozidle činí 70000 Kč. Usmrcený daněk byl vyčíslen na částku kolem 5000 Kč. Policie České republiky upozorňuje řidiče, že v podzimní období je kolem silnic mnohem větší výskyt zvěře, zvláště v méně frekventovaných úsecích. Proto by řidiči měli snížit rychlost sledovat ne jen silnici, ale i její okolí. (foto viz příloha)


Vzhledem k tomu, že dnem 1. listopadu 2011 nabývá účinnost ustanovení § 40a zákona č. 361/2000 Sb., o silničním provozu, považujeme za nezbytné upozornit řidiče na nově zavedenou povinnost, tj. užití zimních pneumatik při provozování vozidla na pozemních komunikacích. Jelikož lze předpokládat, že řidiči budou při případném obvinění ze spáchání přestupku argumentovat stavem komunikace před jízdou apod. Není tedy jistě na škodu uvést přesné znění konkrétního ustanovení zmiňovaného zákona:

§40a

Provoz vozidel v zimním období

(1) V období od 1. listopadu do 31. března, pokud

  • a) se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo
  • b) lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, lze užít motorové vozidlo kategorie M nebo N2) k jízdě v provozu na pozemních komunikacích pouze za podmínky použití zimních pneumatik18a), a to u motorových vozidel s maximální přípustnou hmotností nepřevyšující 3 500 kg na všech kolech a u motorových vozidel s maximální přípustnou hmotností převyšující 3 500 kg na všech kolech hnacích náprav s trvalým přenosem hnací síly. Zimní pneumatiky podle věty prvé musí mít hloubku dezénu hlavních dezénových drážek nebo zářezů nejméně 4 mm a u motorových vozidel o maximální přípustné hmotnosti převyšující 3 500 kg nejméně 6 mm.

(2) Ustanovení odstavce 1 se nepoužije pro náhradní pneumatiku použitou v případě nouzového dojetí18a).

2 Zákon č. 56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích a o změně zákona č. 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla), ve znění zákona č. 307/1999 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Vyhláška č. 341/2002 Sb., o schvalování technické způsobilosti a o technických podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, ve znění vyhlášky č. 100/2003 sb. 18a) § 21 odst. 3 vyhlášky č. 341/2002 Sb., o schvalování technické způsobilosti a o technických podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů.“.

Dopravní značení C15 zimní výbava v Olomouckém kraji nebude na vybraných úsecích umístěno.

nprap. Bc. Josef Bednařík tiskový mluvčí PČR KROK Šumperk



Související články:





Video:


Váš názor/komentář:

Autor:
Netolerujeme používání urážlivých výroků, propagace ilegálních politických hnutí a všech dalších věcí, které jsou v rozporu s obecnou slušností a zákony České Republiky. Za obsah komentářů neručíme. Provozovatel serveru si vyhrazuje právo smazat komentáře, které jsou dle jeho názoru v rozporu se zákony, slušnými mravy nebo jsou jinak nevhodné pro uveřejnění.

Antispamová ochrana opište ověřovací kód s malými písmeny

Názory a komentáře čtenářů: