Vyhledávání

Rozšířené hledání

[17] 18.1.2011: Hořké plody smlouvy s Wanemi

zpět na přehled článků |

Hořké plody smlouvy s Wanemi


Nechá se Zábřeh zastrašovat nebo se bude bránit?


Těsně před vánocemi byl Městu Zábřeh doručen dárek od firmy Wanemi. Byla jím výzva k zaplacení pokuty dle čl. V Smlouvy o spolupráci ze dne 6.10.2010. (Smlouvu o spolupráci podepsal 6.10.2010, tj. 9 dnů před volbami, bývalý starosta ing. Kolář) Wanemi ostrým nekompromisním tahem vyzvala Město Zábřeh aby do 30 dnů uhradilo "smluvní pokutu" ve výši 5 x 500.000 = 2.500.000,- Kč za pět jednotlivých případů údajného porušení smluvních závazků města.



Těmito porušeními smluvních závazků jsou podle Wanemi:

  • 1. Podání návrhu na zpětvzetí návrhu na vklad smlouvy, bezprecedentně podepsané místostarostou Sommerem 9.11.2010 - tj. jeden den před prvním zasedáním nového zastupitelstva.
  • 2. Podání návrhu na vydání předběžného opatření k Městského soudu v Brně, směřujícímu k zákazu města Zábřeha nakládat s pozemky v PZ Leštinská.
  • 3. Podání žaloby o určení neplatnosti kupní smlouvy na koupi pozemků v PZ Leštinská
  • 4. Podání žaloby o určení neplatnosti kupní smlouvy na koupi pozemků pro realizaci ozelenění Leštinská
  • 5. Podání návrhu na přerušení řízení o povolení vkladu vlastnického práva a předkupního práva v případě smluv ze dne 9.11.2010.


Město tak začíná sklízet hořké plody práce minulého zastupitelstva, které smlouvu "o spolupráci" a novou kupní smlouvu, i přes zásadní námitky a připomínky odpůrců Wanemi, schválilo. Odpůrci v té době poukazovali na to, že smlouva je pro město krajně nevýhodná a město se díky ní může dostat k Wanemi do vazalského vztahu. Ustavení vazalského vztahu na mimořádném prázdninovém zastupitelstvu (jednom z posledních před volbami!) však bylo evidentně cílem s Wanemi kolaborujích zastupitelů, cílem, který měl i proti vůli drtivé většiny voličů co nejvíce znemožnit nápravu pochybných smluv a dohod. Zákonnost chvatných rozhodnutí prospěchářů totiž v této zemi stojí nad zájmy občanské společnosti. Soudruzi z Wanemi však opět udělali několik diletantských chyb, jako bylo např. pozdní uhrazení kupní ceny, či vadný geometrický plán, které ve svém důsledku vedly k zastavení Wanemi a Sommerem rozjetého vkladového řízení na katastru. (Že by Boží mlýny mlely?)

21.12.2010 se výzvou Wanemi zabývala rada města. Ta konstatovala, že výzva k zaplacení smluvní pokuty je porušením nepsaného závazku přijatého na 2. zasedání ZM dne 26.11.2010 (a předneseného i Wanemi), že do doby zpracování znaleckého posouzení platnosti schválených kupních smluv nebude v dané věci z obou stran činěno žádných zásadních kroků. Výzva k zaplacení smluvní pokuty je předčasná a nerespektuje duch vzájemné spolupráce a korektního jednání. Rada města dále konstatovala, že za účelem vyjasnění širšího postoje vůči investičnímu záměru Wanemi svolá pracovní zasedání ZM. Podle Rady města jsou právní kroky, které byly učiněny městem v úmyslu zamezit převodu vlastnického práva k pozemkům v průmyslové zóně na Wanemi legitimní a právně bezvadné, a proto nárok na zaplacení smluvní pokuty nevzniká a její vymáhání je v rozporu s dobrými mravy.


Wanemi požádalo město o možnost prezentovat novému zastupitelstvu svůj záměr. Ve svém vyjádření ujišťuje město, že jeho záměr přinese spoustu pozitiv městu, jeho občanům i celé České republice. "Pracovní jednání" ZM začalo asi 20 minutovou prezentací Wanemi, po které následovaly dotazy ze strany zastupitelů. Zastupitelé se však podle jejich vyjádření nedozvěděli vůbec nic nového, ba naopak se opět potvrdily některé obavy a potvrdila nedůvěryhodnost záměru:

  • reálný počet kamionů generovaných záměrem může být 2x250 za den!
  • Wanemi odmítá prozradit jméno údajného "významného zahraničního partnera", kterým Wanemi již delší dobu operuje. Jeho jméno prý řekne až po pravomocném územním rozhodnutí.
  • Wanemi nesdělila, kde hodlá sehnat nedostatkovou štěpku - slibované čisté palivo
  • Wanemi naopak potvrdila, že jí ČEZ zamítnul žádost o připojení výkonu plánované elektrárny do distribuční sítě!

 


V závěru jednání právník města Mgr. Trávníček mj. vyvracel výši, adekvátnost a počet pokut požadovaných Wanemi (celkově 2,5 mil.). Mgr. Trávníček mj. tvrdí, že pokud soud žalobě města na neplatnost smlouvy vyhoví a potvrdí, že se město oprávněně bránilo, nebude vymáhání pokuty možné pro rozpor s dobrými mravy.

Můžeme spekulovat, co si od uvedeného "pracovního jednání" slibovali zastupitelé a co Wanemi. Zatímco Wanemi (a někteří zastupitelé) označují vzájemný vztah za partnerský, jiní zastupitelé popisují tento vztah slovním spojením vyděrač - vydíraný, parazit - hostitel. Chybou jistě je, že (byť z pracovních jednání) je předem vylučována veřejnost. Celé jednání tak spíš můžeme považovat za uzavřenou greenwashingovou wanemiprezentaci. Dokud se zastupitelé nepokusí do diskuse zapojit skutečné oponentní odborníky z různých oborů a nenechají vypracovat opravdu nezávislé odborné posudky, budou taková jednání jen připomínkou folklóru, který známe z jednání zastupitelstva v minulém volebním období.

Občané plným právem očekávají aktivní obranu města před zastrašováním a aktivní boj svých představitelů na jeho obranu!

Nejpodstatnější informaci jsme se tak nedozvěděli, a to, zda vedení radnice a většina zastupitelů bude respektovat silnou vůli svých voličů, kteří se ve volbách zcela jednoznačně vyjádřili, že osudy svých blízkých a budoucnost Zábřeha nehodlají spojovat se záměrem Wanemi!

(pt)

 



Související články:


Wanemi chce po radnici v Zábřehu zaplatit pokutu 2,5 mil.Kč, ročník: 2011, číslo: 1


Video:


Váš názor/komentář:

Autor:
Netolerujeme používání urážlivých výroků, propagace ilegálních politických hnutí a všech dalších věcí, které jsou v rozporu s obecnou slušností a zákony České Republiky. Za obsah komentářů neručíme. Provozovatel serveru si vyhrazuje právo smazat komentáře, které jsou dle jeho názoru v rozporu se zákony, slušnými mravy nebo jsou jinak nevhodné pro uveřejnění.

Antispamová ochrana opište ověřovací kód s malými písmeny

Názory a komentáře čtenářů:


2011-01-26 18:02:32 No bezva, takže pokud soud vyhoví žalobě na neplatnost smlouvy, pak by Zb neměl platit pokuty(!!!). Neznám detailně, na základě čeho se město domáhá určení neplatnosti, ale v každém případě je vždy v takovém případě nutno prokazovat naléhavý právní zájem, přičemž tento zájem ovšem rozhodně nespočívá v tom, že si žalobce celou věc jaksi "rozmyslel", ba ani v tom, že dodatečně zjistil, že již podepsaná smlouva je pro něj byť i krajně nevýhodná. To tedy ani omylem, zde vždy platí, že smlouvy je nutno dodržovat. Jinak řečeno - pokud nepřijde Mgr.Trávníček ještě s něčím jiným, tak je to na 99% úplně v loji. Achjo, už v tomhle městečku nežiji cca 14 let, ale moji rodiče ještě stále ano a tohle jim, jakož i jiným, fakt nepřeju... (( Autor: Bublifuk

2011-01-26 18:17:32 A mimochodem - strašně rád bych viděl, jak bude město prokazovat "nepsaný závazek" ze dne 26.11. To si strůjce této zprávy snad dělá srandu, ne?!? Tedy vážení, jestli má Zb. skutečně až takto děsuplné představitele, tak lze pouze říct: "Bůh s vámi.." Ovšem prost jakéhokoli rouhačství se obávám, že vám moc nepomůže. Autor: Bublifuk

2013-01-09 16:40:11 Kdyby lidi nebyli hloupí a nehlasovali proti něčemu co stojí v několika zemích kde mají nejtvrdší nároky na ekologii tak mohla ekonomika města být úplně někde jinde ......to je tak když se lidi nechají zblbnout a nerozhodují se podle jasných faktů a podkladů .... Autor:

2013-01-15 11:01:44 Tak tak, Zábřežáci jsou ti nejhloupější a Langerovi vyčůránci z WANEMI naopak ti nejchytřejší na světě. Dalšími hlupáky nejspíš budou Přerováci, kteří taktéž žádný hybrid spalovny s papírnou nechtějí a dále Mohelničáci, kteří taktéž spasitele z Nemile posílají do zadele. Autor:

2013-01-15 18:56:28 Dotaz na "Autora 2013-01-09": Můžete prosím alespoň výčtově či příkladmo označit podle jakých "jasných faktů a podkladů" se rozhodujete Vy? Například fakt: "100 000 kamionů budou v Zábřeze fungovat jako mobilní pračky vzduchu a zlepšovat tak, zde ovzduší - zdroj: reklamní leták firmy WANEMI". Autor: Faktik