Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Pražské biografy / Pomíjové kouzlo potemnělých sálů



Od: 6.4.2016 0:00  Do: 5.2.2017 0:00     Místo: Muzeum hlavního města Prahy - hlavní budova



Muzeum hlavního města Prahy pořádá v hlavní budově muzea, Na Poříčí 52, Praha 8 od 6. 4. 2016 do 5. 2. 2017 výstavu Pražské biografy / Pomíjivé kouzlo potemnělých sálů. Výstava realizovaná ve dvou výstavních sálech vykresluje fenomén pražských biografů od jejich úplných počátků na konci 19. století až do nedávné minulosti, kdy desítky mnohdy svérázných či unikátních kinosálů  přestaly fungovat a jejich úlohu převzaly mnoha sálové unifikované komplexy.




  • Mapa místa akce

  • Oficiální web akce




    Podrobné informace:


    První filmová promítání se uskutečnila v Praze v říjnu 1896, výstavní počin je tedy koncipován právě do roku 120. výročí představení nového technického vynálezu, kinematografu, obyvatelům české metropole. Díky historickým plánům metropole s lokacemi biografů,  desítkám jejich dobových fotografií či programům a plakátům dávno i nedávno uzavřených biografů a kin si návštěvník může udělat názornou představu o tom, jak se množství a umístění pražských biografů v běhu času proměňovalo, jak vypadaly ulice a budovy (případně pasáže), v nichž se nacházela moderní velkoryse pojatá premiérová kina jako Lucerna, Adria či Alfa, jak byly řešeny interiéry jejich honosných sálů s kapacitou mnoha set sedadel, stejně tak může získat povědomí o podobě skromnějších biografů na předměstích (žižkovská Jiskra, Karafiátův biograf v Libni) i o „senzačních dramatech“ v nich uváděných ‒ třeba roku 1914.

     

    Jeden výstavní sál bude pojatý jako funkční biograf, z jehož dřevěných i polstrovaných dobových sedadel budou návštěvníci-diváci sledovat nejstarší velmi krátké filmové záběry, zachycující pražské reálie před rokem 1900, stejně tak filmy experimentálně a umělecky dokumentující Prahu 30. let 20. století. V tomto sále bude i maketa promítací kabiny, což umožní nahlédnout i do běžně nepřístupného zázemí každého kina.





  • Komentáře:



    Přida komentář:
    Pro komentování akcí musíte být přihlášeni!


    (c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
    Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)