Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Historická krajina Českomoravské vrchoviny. Osídlení od pravěku do středověku



Od: 7.4.2016 0:00  Do: 19.6.2016 0:00     Místo: Muzeum Vysočiny Jihlava



Výstava shrnující výsledky výzkumného projektu několika vědeckých pracovišť představí vývoj krajiny i lidských aktivit v regionu od pravěku po středověk




  • Mapa místa akce

  • Oficiální web akce




    Podrobné informace:


     

    V letech 2013-2016 postupně realizuje Masarykova univerzita v Brně ve spolupráci s Mendelovou univerzitou v Brně, Archaiou Brno, o. p. s., Archeologickým ústavem AV ČR Brno a Muzeem Vysočiny Jihlava, p. o. grantový výzkumný projekt č. DF13P01OVV005 s názvem Historické využívání krajiny Českomoravské vrchoviny v pravěku a středověku (Historie krajiny). Součástí projektu je stejnojmenná výstava, která navazuje na již realizované výstavy Zaniklý svět středověkého hornictví (podzim 2015) a Zaniklé vesnice na Brtnicku – rozbor zaniklých středověkých sídel v lesním areálu Aleje (11/2015 – 2/2016). V rámci programu aplikovaného výzkumu a vývoje národní kulturní identity (NAKI) tentokrát na větší výstavní ploše prezentujeme nejen výsledky archeologického bádání z období vrcholného středověku, ale také z pravěkých období od mladší doby kamenné po raný středověk a velmi cenné informace získané přírodovědnými metodami.

    Autorský kolektiv expozici rozdělil do několika navazujících oddílů podle jednotlivých cílů projektu. V úvodu se návštěvník seznámí s projektem, který je koncipován na základě úzké spolupráce archeologů s přírodovědci. Přírodovědný cíl prezentuje výsledky dendrochronologických výzkumů, zkoumání půd Vysočiny, makrozbytkových a pylových analýz, které podávají historický botanický obraz o vývoji krajiny a také o stopách lidské činnosti v krajině, jako bylo např. rozsáhlé odlesňování během středověku. Autoři oddílu s názvem „Pravěk“ se soustředili na výzkum jižních oblastí ČMV, kde můžeme doložit souvislé pravěké osídlení. Prezentovány jsou lokality od polohy Starý Zámek na katastru Suchohrdel u Znojma až po hradisko u Senorad (okr. Brno-venkov). Nechybí ani významná mohylová pohřebiště – např. mohylník ze starší doby železné u Mohelna. Výsledky archeologických výzkumů zaniklých středověkých vesnic na Jihlavsku představuje část výstavy s názvem „Středověké vesnice a jejich plužiny“. Na ni navazuje cíl s názvem feudální sídla s prezentací mapování a prospekce panských sídel – hradů, hrádků a tvrzí na Vysočině. Výstavu ukončuje oddíl zaměřený na archeologicko-přírodovědný výzkum zaniklých těžebních areálů v centrální části Českomoravské vrchoviny.

    Krátkodobá expozice Historické využívání krajiny Českomoravské vrchoviny v pravěku

    a středověku bude pro veřejnost otevřena ve čtvrtek 7. 4. 2016 v 17,00 hod. a potrvá do neděle 19. 6. 2016.





  • Komentáře:



    Přida komentář:
    Pro komentování akcí musíte být přihlášeni!


    (c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
    Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)