Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Kámen v pravěku



Od: 12.4.2015 0:00  Do: 4.10.2015 0:00     Místo: Zámecký areál Ctěnice



Další výstava z cyklu doprovodných výstav ke stálé expozici „Řemesla v pořádku“ bude věnována zpracování a využití kamene v pravěku.




  • Mapa místa akce

  • Oficiální web akce




    Podrobné informace:


    Na výstavě se návštěvníci seznámí s nejstaršími technikami opracování kamene a se širokou škálou kamenných nástrojů, vyráběných v různých obdobích pravěku. Originální archeologické nálezy budou doplněny funkčními replikami i názornými ukázkami jejich použití. Součástí výstavy bude dílna, kde si návštěvníci budou moci sami práci s kamennými nástroji vyzkoušet. Výstavu doplní tematický program pro školy a víkendové akce pro veřejnost v areálu ctěnického zámku.

     

    Doprovodný program k výstavě Kámen v pravěku

     

    Komentované prohlídky

    Komentovaná prohlídka s autorkami výstavy se uskuteční v sobotu 18. 4. 2015, 30. 5. 2015, 27. 6. 2015 a 3. 10. 2015 vždy od 10:30 a 14:00. Na komentovanou prohlídku je třeba se předem přihlásit a to buď e-mailem dolezelova@muzeumprahy.cz nebo na telefonu: +420 286 001 363.

     

    Další doprovodné programy

    Se konají vždy od 10:00 do 16:00, rezervace není nutná, v případě hezkého počasí se budou programy konat v zámeckém parku, v případě nepříznivého počasí v prostorách zámku.

     

    23.5.2015

    Jak a kde se používal kámen v pravěku

    Oddíl experimentální archeologie Mamuti.

    Návštěvníci se seznámí s různými technikami zpracování kamene a jejich vývojem, uvidí ukázky výroby štípaných, vrtaných a hlazených nástrojů i další využití kamene – rozdělávání ohně křesáním a použití kamene v pravěké kuchyni. Součástí programu budou komentované prohlídky jednotlivých stanovišť a praktické ukázky činností. 

     

    20.6.2015

    Štípané nástroje v pravěku

    Petr Zítka

    V programu budou předvedeny základní techniky štípání kamene, návštěvníci se seznámí s pestrou škálou štípaných kamenných nástrojů přehledně ukazující vývoj štípané industrie od nejstaršího paleolitu po dobu bronzovou a budou si moci vyzkoušet řezání pazourkovým nožem.  

     

    19.9.2015

    Výroba a využití broušených nástrojů v pravěku

    Václav Drnovský

    Návštěvníci se podrobně seznámí s různými postupy při výrobě pravěkých broušených nástrojů od suroviny po finální výrobek, poznají různé druhy broušených nástrojů a budou si moci vyzkoušet práci s některými z nich. 

     





  • Komentáře:



    Přida komentář:
    Pro komentování akcí musíte být přihlášeni!


    (c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
    Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)