Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Jihlava let osmdesátých



Od: 3.3.2015 0:00  Do: 12.4.2015 0:00     Místo: Kavárna Muzeum

Cena: zdarma

Výstava v Kavárně Muzeum představí neobvyklý fotografický pohled na město očima Petra Štěpána z doby, kdy se fotografovalo pouze "pohlednicovým" způsobem




  • Mapa místa akce

  • Oficiální web akce




    Podrobné informace:


    Fotografická výstava Jihlavy osmdesátých let přináší tehdy neobvyklý fotografický pohled na město v době, kdy se v Jihlavě fotografovalo pouze „pohlednicovým“ způsobem. Autor Mgr. Petr Štěpán měl ale k takovému fotografování více pohnutek.

    Především chtěl nafotografovat město s jeho poklady a jeho historickými památkami. Uplatnil však na svou dobu netradiční přístup k památkám, kostelům, sochám i jihlavským dvorkům. Chtěl zachytit půvab periferie i velkolepost a mimořádnost některých reprezentativních krytých dvorů. Smysl pro detail měl ukázat jiné vnímání běžně míjené reality. A nakonec celý cyklus si kriticky liboval v dobové zchátralosti, která měla a má určitý romantický půvab.

    Autor byl fascinován historií starého města. A v neudržovaných zdech jakoby přežívaly stopy z jiných časů. Proto se na snímcích téměř nevyskytují lidské postavy. Nanejvýš se mihnou nebo komíhají jako nejisté siluety. Ze všech těchto důvodů to byla pro autora vzrušující činnost, objevoval v detailu i uvnitř skrytou krásu města, tušil zde ukryté příběhy a snažil se zachytit proměnu svého nového pohledu na město.

    Část tohoto cyklu byla vystavena v Muzeu Vysočiny Jihlava ještě na konci osmdesátých let, část na výstavě Pragphoto v roce 2013.

     

    Petr Štěpán, narozen 14. 5. 1955 v Jihlavě.                                                                    

    Absolvoval střední výtvarnou školu v Praze /tzv. „Hollarku“/, filosofickou fakultu UK v Praze, obor dějiny umění (diplomová práce: „Ohlasy kubismu v českém výtvarném umění“). Krátce pracoval v Jihlavanu, v brněnském divadle, v pražské tiskárně, byl výtvarníkem v kulturním domě, v krajské galerii, byl podnikatelem, nezaměstnaným, kurátorem výstav, průvodcem, cestovatelem a fotografem.

    V současné době se věnuje cestování, fotografování, kresbě, přípravě a realizaci výstav. Píše texty k výstavám a věnuje se přednáškové činnosti.





  • Komentáře:



    Přida komentář:
    Pro komentování akcí musíte být přihlášeni!


    (c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
    Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)