Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Cukráři a cukrárny



Od: 21.9.2014 0:00  Do: 1.3.2015 0:00     Místo: Zámecký areál Ctěnice



Výstava zachycuje stručnou historii cukrářského řemesla a je první z dlouhodobého cyklu výstav, které budou navazovat na stálou expozici ze sbírek Muzea hlavního města Prahy umístěnou v zámku Ctěnice & () 8210; „Řemesla v pořádku. Historie profesního sdružování od středověku po současnost“.




  • Mapa místa akce

  • Oficiální web akce




    Podrobné informace:


    Lidé mají rádi sladkosti od nepaměti, a tak je zajímavé připomenout si historii a výrobu čokolády, nugátu, marcipánu, perníku, cukru či zmrzliny. Již od středověku vzkvétalo na našem území pekařství a perníkářství, sladkosti se vyráběly převážně k nejrůznějším svátečním dnům v roce. V 15. století najdeme v Praze pekaře, koláčníky, kobližníky, mazanečníky a oplatečníky. Cukrářské řemeslo se oddělilo od perníkářů a pekařů v  druhé polovině 16. století a v Praze se v té době nacházelo 14 cukrářů. Organizovaný cukrářský cech vznikl v Praze na počátku 17. století, po roce 1620 byl zrušen a znovu obnoven byl až v roce 1724. Roku 1859 byly cechy v českých zemích zrušeny a jejich nástupci se stala společenstva. Jednou z hlavních náplní společenstva cukrářů byla výchovná činnost jak mladých cukrářů, tak širšího okruhu odborníků, pro které vydávali časopisy a publikace.

    Na začátku 20. století bylo na našem území mnoho cukrářských výroben, které dosahovaly vysoké odborné úrovně. Jména firem jako Myšák, Štěrba, Dejmal, Pechek, Štaft a publicistů odborné literatury, Hlavsy a Reimana, byla uznávaná nejen u nás, ale i daleko za hranicemi. V té době patřilo české cukrářství mezi nejlepší v celé Evropě. Tento stav se udržel až do 2. světové války, kdy byla činnost cukrářských provozoven omezena nedostatkem kvalitních surovin, stagnací výroby a odchodem kvalitních odborníků. Po roce 1948 byly prakticky všechny cukrářské výrobny znárodněny, což vedlo ke snížení úrovně celého oboru.

    Převrat ve výrobě cukrovinek znamenalo rozšíření čokolády. A právě cestu čokolády do Evropy zaznamenává na výstavě instalovaná ručně malovaná interaktivní mapa světa z roku 1517 doplněná o cestu Hernána Cortése z roku 1521, který jako první čokoládu do Evropy přivezl.

    Součástí výstavy je také ruční stroj na výrobu zmrzliny, skleněná máselnice, tvořítko na sněhové koule a mnoho dnes již zapomenutých cukrářských nástrojů, nádob, forem a nejroztodivnějších tvořítek, které patřily do zařízení cukrárny, výrobny i prodejny. Tyto exponáty jsou zapůjčeny z putovní výstavy Historické cukrárny autorů Jana Marouška a Petra Lukase.

    Každý návštěvník, který se prokáže na pokladně pražského muzea čokolády Choco-Story /www.choco-story-praha.cz/ vstupenkou z výstavy Cukráři a cukrárny, obdrží na vstupném 50% slevu.

    V rámci výstavy vznikla i řada doprovodných programů pro veřejnost a školy.

     

    Prezentační akce a sladké tvořivé dílničky pro veřejnost

    18.10.2014 Perníkový den / lidový řezbář a příbramský perníkář představují perníkářskou tradici východních a středních Čech

    8.11.2014 Muzeum čokolády Choco-Story Praha

    6. - 7.12. 2014 Perníkářská adventní dílna

    17.1.2015 Petráčkovy hořické trubičky

    31.1.2015 Malířka marcipánu Jana Heimerová z Paskova a Perníková chaloupka /Muzeum perníku v Rábech u Pardubic přináší i neobvyklé zamyšlení nad pohádkou "O perníkové chaloupce"/

    7.2.2015 Daniel Syrový, chocolatier

    8.2.2015 Masopustní lidové sladkosti

     

    Interaktivní program pro žáky mateřských a základních škol

    Cukr, káva, čokoláda

    Žáci nahlédnou do období první republiky prostřednictvím předmětů souvisejících s pitím kávy, cukrárnami, cukrářskou výrobou a cukrovinkami. Tajemství cukrářské výroby představí dioráma prvorepublikové cukrářské dílny, kde se děti hmatem, čichem i zrakem seznámí nejen s cukrářským a perníkářským řemeslem.

    Nutná objednávka předem u Mgr. Elišky Doleželové na tel.: 601 555 079 nebo e-mailu dolezelova@muzeumprahy.cz





  • Komentáře:



    Přida komentář:
    Pro komentování akcí musíte být přihlášeni!


    (c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
    Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)