Přihlásit
Mobilní verze s GPS

S mečem a štítem. Vojenství středověku na Českomoravské vrchovině



Od: 27.9.2014 9:00  Do: 17.11.2014 17:00     Místo: Muzeum Vysočiny Jihlava



Výstava seznámí návštěvníky s vojenskou historií Českomoravské vrchoviny v období středověku (12.-14. století)




  • Mapa místa akce

  • Oficiální web akce




    Podrobné informace:


    Na podzim tohoto roku jsme připravili další dotykovou výstavu, která tak volně navazuje na interaktivní projekty z let minulých, jako byla výstava o pravěkém textilu Šaty dělaj pračlověka nebo výstava Kelti jdou, Kelti jdou!, která se věnovala keltskému odkazu a stopám, které Keltové zanechali zde na Vysočině.

     

    Výstava „S mečem a štítem“ představuje téma ranně a vrcholně středověkého vojenství v celé jeho šíři. Zabývá se nejen obecnými tématy, jako je vojenský výcvik, průběh bitvy, technika boje, obléhání, zbraně a zbroj, platícími pro celé české a moravské země, ale také se snaží přiblížit návštěvníkovi specifika zdejší sídelní oblasti Českomoravské vrchoviny, které měly vliv na pohyby vojenských skupin či celého vojska.

     

    Oblast Českomoravské vrchoviny je obecně chápána jako tzv. netradiční sídelní oblast, proto jsou pravěké a ranně středověké doklady osídlení či působnosti člověka na tomto území spíše sporé. Do začátku kolonizace (do poč. 13. století) byla česko-moravská hranice skutečnou periferií, dosti vzdálenou od center v Praze, Olomouci, Brně nebo Znojmě. Přesto byla tato oblast pomezního hvozdu od pradávna osídlena. Usazovalo se zde venkovské obyvatelstvo, které se živilo hlavně zemědělstvím, chovem dobytka a prodejem produktů získaných z lesa. Další obživou obyvatelstva mohl být profit z cestovního ruchu, který probíhal po středověkých stezkách křižujících prakticky jinak nenarušený pomezní lesní hvozd.

     

    Můžeme říci, že v historii se oblasti Českomoravské vrchoviny nedotkly žádné zásadní vojenské střety. Nicméně sídelní oblasti, které zde postupně vznikaly, bylo potřeba nějak chránit. Vznikaly první hrady, strážní místa (odtud toponyma Stráž, Stražiště, Čihadlo), opevněné dvorce (Červená Řečice, Želiv, Větrný Jeníkov …), z nichž se postupně stávala města obehnaná hradbami. A právě z těchto důvodů se zde vojenské ozbrojené skupiny pohybovaly.

    K menším vojenským střetům zde jistě docházelo. Mohlo jít o různé sousedské spory šlechtických rodů, které začaly osidlovat zdejší kraj v souvislosti s kolonizací (od poč. 13. století), nebo šlo

    o kampaně markrabských válek z přelomu 14. a 15. století.

     

    Na výstavě bude ke zhlédnutí replika středověkého vojenského stanu s vybavením. Návštěvníci si budou moci vyzkoušet výstroj středověkého bojovníka, uvidí postavy šlechtice v civilním oděvu, šlechtice ve zbroji a jeho panoše a také hlídače zemské brány. Výstavu budou doplňovat sbírkové předměty - militária z místních nálezů.

     

    Ač jsou války tím nejhorším, co lidstvo „vynalezlo“, patří k velice populární oblasti výzkumu jak z řad laiků, tak i vědeckých pracovníků. Jejich studium nám ukazuje, jak sofistikované nástroje, zbraně a ochranu člověk postupně vynalézal. Právě rychlý technologický pokrok jdoucí ruku v ruce s rozvojem medicíny v časech války zformovaly naši současnou společnost. Kdo nezná svou minulost, nezná ani svou přítomnost a je nucen chyby z minulosti opakovat.

     

    Vernisáž výstavy proběhne 25. září v 17:00. V rámci výstavy proběhnou 2 tématické přednášky. Dne 2. října přednáška nazvaná Vojenství doby královské – BITVA - výcvik, taktika, logistika a možnosti vrcholně středověkého vojska při polním střetu (13.-14. století) a dne 14. října přednáška s názvem Vojenství doby královské – OBLÉHÁNÍ - taktika a zázemí vrcholně středověkého vojska při obléhání středověkých měst a hradů (13.-14. století). Obě přednášky přednese Mgr. Pavel Macků (NPÚ Telč).





  • Komentáře:



    Přida komentář:
    Pro komentování akcí musíte být přihlášeni!


    (c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
    Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)